?Şeffaflık, hesap verebilirlik, verimlilik ilkelerine Sahip Çıkmalıyız?

Erzurum Matbaa, Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, ahilik haftası dolayısıyla yaptığı değerlendirmesinde şeffaflık, açıklık, hesap verebilirlik, verimlilik ve etkinlik gibi iyi yönetim ilkelerine sahip çıkılması gerektiğini vurgul

Tarih: 01.01.0001 00:00
?Şeffaflık, hesap verebilirlik, verimlilik ilkelerine  Sahip Çıkmalıyız?

 

Nesrin Çetinkaya

Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahiliği iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzen olarak tanımlayan Erzurum Matbaa, Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, bölgede kentsel ticaretin en önemli çakıl taşlarının esnaf ve sanatkâr olduğuna dikkat çekti. Son yıllara gelinceye kadar esnaf ve sanatkârın sorunları ile yerel yönetimlerin yeterince ilgilenmediğini dile getiren Karaca, ?Vatandaş olarak sivil toplum örgütlerine aktif olarak katılmalıyız, sivil toplum örgütleri olarak uluslararası camialar ile karşılıklı etkileşimi geliştirmeli, kamu sektörü olarak da sivil toplum örgütlerini rakip değil, desteklenmesi ve katılımı teşvik edilmesi gereken zenginlik kaynağı olarak görmeliyiz? dedi. Toplumda yaşam kalitesinin arzulanan düzeye gelmesi için kişisel ve kurumsal olarak sosyal sorumlulukların yerine getirilmesi gerektiğini söyleyen Karaca, ?Bunları yaparken şeffaflık, açıklık, hesap verebilirlik, katılımcılık, verimlilik ve etkinlik gibi iyi yönetim ilkelerine sahip çıkmalıyız? diye konuştu.

?AHİLİK BÜTÜN GÜZEL MEZİYETLERİN BİRLEŞTİĞİ BİR SOSYO-EKONOMİK DÜZENDİR?

Ahiliği iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzen olarak tanımlayan Karaca, ?Ahilik, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu´da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Kurucusu Ahi Evran´dır ve kendi kural ve kurulları vardır. Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir? diye konuştu.

?ÇÖZÜMÜN KENDİMİZDEN BAŞLADIĞINI UNUTMAMALIYIZ?

Faaliyet alanları ve kent nüfusu payları ile esnaf ve sanatkârların adeta kentlerin temel direğini oluşturduğuna dikkat çeken Karaca, şeffaflık, açıklık, hesap verebilirlik, katılımcılık, verimlilik ve etkinlik gibi iyi yönetim ilkelerine sahip çıkılması gerektiğini kaydetti.

Karaca sözleri şu şekilde sürdürdü; ?Günümüzde özellikle küçük ölçekli tüccar sanayici ve esnafın kendini demokratik ortam ve demokratik bir dille ifade edebileceği yegâne kurumlar sivil toplum örgütleridir. Her geçen gün küreselleşip küçülen dünyada kendimizi yeterince ifade edemediğimiz takdirde küçük ve orta ölçekli tüccar esnaf ve sanayici yok olacaktır. Bu da ülkemizde işsizliğe sebep olarak sosyal huzursuzluklara ve ülke ekonomisinin yabancı ellerde oyuncak olmasına sebep olacaktır. Bundan dolayı sesimizin çıkabildiğince kanun yapıcılara duyurmalıyız. Bölgemizde kentsel ticaretin en önemli çakıl taşları hiç şüphesiz ki esnaf ve sanatkârımızdır. Faaliyet alanları ve kent nüfusu payları ile esnaf ve sanatkârlar adeta kentlerin temel direğini oluşturmaktadırlar. Son yıllara gelinceye kadar esnaf ve sanatkârımızın sorunları ile yerel yönetimlerin yeterince ilgilenmediğini görüyoruz. Vatandaş olarak sivil toplum örgütlerine aktif olarak katılmalıyız, sivil toplum örgütleri olarak uluslararası camialar ile karşılıklı etkileşimi geliştirmeli, kamu sektörü olarak da sivil toplum örgütlerini rakip değil, desteklenmesi ve katılımı teşvik edilmesi gereken zenginlik kaynağı olarak görmeliyiz. Yaşam sorumluluk gerektirir. İçinde yaşadığımız toplumda, ülkemizde ve dünyada yaşam kalitesinin arzuladığımız düzeye gelmesi için kişisel ve kurumsal olarak sosyal sorumluluğumuzu yerine getirmeliyiz. Bu sorumlulukları yerine getirirken şeffaflık, açıklık, hesap verebilirlik, katılımcılık, verimlilik ve etkinlik gibi iyi yönetim ilkelerine sahip çıkmalıyız. Çözümün kendimizden başladığını unutmamalıyız.?