Tarihe gölge düşüren plastik oyun parkı kaldırıldı

Kalenin altındaki plastik çocuk parkı ahşapla değiştirildi?

Tarih: 01.01.0001 00:00
Tarihe gölge düşüren plastik oyun parkı kaldırıldı

 

Sinan AYDIN

Erzurum Büyükşehir Belediyesi´nin en önemli projelerinden biri olan Kültür Yolu Projesi´nin birinci etabı tamamlandı. 77 bin metrekarelik alanı kapsayan birinci etap çalışmaları kapsamında, tarihi Erzurum Kalesi´nin bütün ihtişamı gün yüzüne çıkarıldı. Çalışmalar kapsamında oluşturulan gezi ve dinlenme alanında, çocukların yararlanması için çocuk parkı yapıldı. Erzurum kalesinin hemen altına yapılan çocuk parkı, görüntüyü bozduğu gerekçesiyle eleştirildi. Düşünce güzeldi ancak parkın görüntüsü nahoş bulundu. Yetkililer uyarıldı, dokuya uygun bir parkın inşaasının daha yerinde olacağı görüşü belirtildi. Çünkü, Erzurum kalesinin karşısında ulu cami ve çifte minareli medrese vardı. 4 bir tarafı tarih kokan alana yapılan rengarenk plastik oyun parkı, güzelliği gölgede bırakıyordu.

PLASTİK OYUN PARK KALDIRILDI

Tarihi alanı gezmeye gelen yerli ve yabancı turistler de, plastik çocuk parkının tarihe gölge düşürdüğü yönünde görüş belirtti. Bazı Erzurum sevdalıları, konuyu Büyükşehir Belediyesi´ne iletti. Vatandaşın şikayetini yerinde bulan büyükşehir belediyesi, park ve bahçeler müdürlüğü aracılığı ile plastik  çocuk parkını yerinden kaldırttı. Yerine ise ahşaptan park yapıldı. Erzurum Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, ? Tarihi dokuya uyum sağlanması için plastik olan oyun parkı malzemelerini kaldırdık. Yerine ise ahşap malzeme kullanılan park yaptık? dedi. Kalenin altındaki yeni çocuk parkı, görenlerden tam not ald

KÜLTÜR YOLU PROJESİ

Kültür yolu projesi, Büyükşehir belediyesinin ve özellikle de başkan Mehmet Sekmen´in büyük önem verdiği bir proje. Tamamlanan birinci etap çalışmaları kapsamında, Tarihi Erzurum Kalesi´nin bütün ihtişamı gün yüzüne çıktı. Her aşamasını büyük bir titizlikle takip eden Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen´in üzerinde itinayla durduğu Kültür Yolu Projesi kapsamında, 22 parselde bulunan 17 tarihi Erzurum Evleri´nin 14´ünün restorasyonu tamamlandı. Ulu Cami, Çifte Minareli Medrese ve Üç Kümbetler´in bulunduğu kültür koridorunda yer alan Erzurum Kalesi ve çevresini kapsayan proje kapsamında arkeolojik kazı da yapılıyor. Bu bölgede ayrıca DAP ile Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından kale içinde, Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Şube Müdürlüğü (KUDEB) ve Müze Müdürlüğü´nün denetiminde Erzurum Kalesi´nin dış kısmında arkeolojik bir kazı yapılıyor. Tarihi bulgular kazı sonunda kamuoyuna aktarılacak.

Proje kapsamında Çifte Minareli Medrese´de yer alan Selçuklu motiflerini peyzaj çalışmasına nakşederek, şehrin tarihi dokusu yeşille birleştirildi. Yeraltı Cam Müzesi´nin de yer aldığı projede, Orta Asya´dan günümüze kadar ulaşan Çintemani simgeleri de kullanıldı. Kaybolmaya yüz tutmuş kent tarihi ve dokusunu ortaya çıkartan bu proje tamamlandığında, Erzurum tam anlamıyla bir medeniyet kenti hüviyetine kavuşacak.