TARİHİN TANIĞI BİR ŞAİR: BAYBURTLU ZİHNİ

Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisinin 38´inci sayısı yayımlandı. Dergide, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Gülhan Atnur, Bayburtlu Zihni´yi kaleme aldı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
TARİHİN TANIĞI BİR ŞAİR: BAYBURTLU ZİHNİ

Dilek BAYRAK

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Gülhan Atnur, Tarihin Tanığı Bir Şair diye tanımladığı Bayburtlu Zihni´yi kaleme aldı.

Bayburtlu Zihni´nin yaşamına dair Atnur, ?Bayburtlu Zihni, III. Selim (1789-1807)´in saltanatında doğmuş, II. Mahmut (1808- 1839) ve Sultan Abdulmecit (1839-1861) gibi hem önemli reformlar yapan hem de Osmanlı Devletinin büyük savaşlarının cereyan ettiği padişahların zamanında eserlerini vermiş bir şair ve yazardır.?  Bilgisini paylaştı.

Bayburtlu Zihni´yi bazı eserlerinde yaşadığı dönemin olaylarına ışık tutması, hem klasik Türk edebiyatı hem de halk edebiyatı alanındaki meslektaşlarından farklı kıldığını belirten Atnur, ?Bir şairin/yazarın kaleme aldığı eserde tarihi olaylara/kişilere değinmesi, sosyal ve ekonomik çalkantıları ele alması sanat açısından zorunluluk değildir. Fakat Türk halk şiirinde -özellikle destan türünde- bunun yaygın olduğunu söyleyebiliriz. Hele de 19. yüzyıl saz şairleri devletin aksayan yönlerini, kaybedilen savaşların sebeplerini, yapılan reformları ele almakta çok başarılıdırlar. Bayburtlu Zihni de şiirlerinde döneminin olaylarına yer veren şairlerdendir.? dedi

Araştırmasında Atnur, , Bayburtlu Zihni´nin Sergüzeştnâme adlı eserinde yer alan, 1828-1829 Osmanlı-Rus Harbi hakkındaki Hart Destanı; 1840´ta Suriye´nin Mehmet Ali Paşa´dan geri alınmasıyla ilgili olan Akkâ Destanı ile Kırım Harbi sırasında 1853´teki Sinop Deniz Felaketi´nin anlatıldığı Sinop Destanı tarihin tanıklığında ele aldı ve tahlil etti