Unutulmaya yüz tutan kadim meslek Saraçlık

Erzurum’da Osmanlı mirası saraçlık, son demlerini yaşıyor. Mesleğin son temsilcilerinden İlhami Pergel, 100 yılı aşkın süredir yaptıkları dededden kalma mesleği yaşatmaya çalışıyor.

Tarih: 15.09.2022 10:17
Unutulmaya yüz tutan kadim meslek Saraçlık

 

Talha KOCA

Osmanlı Döneminden bu yana önde gelen mesleklerden Saraç Ustalığı, Erzurum’da İlhami Pergel tarafından yaşatılmaya çalışılıyor. İlde bu mesleğin son temsilcilerinden olan 63 yaşındaki Saraç Ustası İlhami Pergel, özel mesleği 10 yaşından beri icra ettiğini anlatıyor, yılların verdiği yorgunlukla. Babasının vasiyeti üzerine mesleğini devam ettiren İlhami usta bu özel mesleği devam ettirmesi için kendi oğluna da mesleği öğrettiğini ve bu meslek için oğlunu da yetiştirdiğini dile getiren İlhami usta, dedesinden babasına, babasından da kendisine miras kalan Saraçlığın yaşatılmasını istiyor.

ÇIRAK BULAMIYORLAR

İlhami Usta, aynı zamanda ülkemizin sayılı Saraç Ustalarından birisi olarak ta anılıyor. Dedesinden gelen bu ata mesleğinin devam etmesi için çırak yetişmediği için üzüldüğünü belirten İlhami Usta, bu mesleğin kaybolup gitmesinden korkuyor.

"ÇOK ZEVKLİ VE EĞLENCELİ BİR MESLEK"

Saraçlığın zor bir meslek olmadığını ve çok zevkli ve eğlenceli bir meslek olduğunun altını çizen İlhami Pergel, renkli ve cıvıl cıvıl dükkanında deri ile yaptığı at ve binek hayvan takımlarının, büyük ve küçük baş hayvanlara boyun zili ve kedi köpek tasmalarını kendisi imal edip müşterileriyle buluşturuyor. En çok atlar için eyer imal ettiğini belirten İlhami Usta, bir eyer için 3 gün emek verdiğini söylüyor. En büyük korkusunun tarihi ve Osmanlı Döneminden bu yana gelen bu özel mesleğin kaybolup unutulması olduğunu belirten İlhami Usta, dükkânın da üniversite mezunu oğlu ile birlikte çalışıyor ve sanatının devam etmesi için elinden geleni yapıyor.