Üretirken Tüketir Olduk

Gazetemiz yazarı Abdurrahman Zeynel kaleme aldığı ?Yeşil mercimek üretimi ve çözüm´ başlıklı yazısı ile Erzurum´un yeşil mercimek üretim potansiyeline ışık tuttu. Bir zamanlar mercimek üretiminde ihtiyacının fazlasını üreten Türkiye´nin ekim alanları ve

Tarih: 01.01.0001 00:00
Üretirken Tüketir Olduk

Nesrin Çetinkaya

1960-1974 yılları arasında mercimek üretmenin köylüler için muhteşem bir değer olduğunu anımsatan Abdurrahman Zeynel, Daphan Ovasında yetişen yeşil mercimeğin ekimden, hasada kadar geçirdiği süreci paylaştı.  ?Daphan Ovası mercimeğin yuvası? sloganının altını çizen Zeynel, 1980´li yıllarda Erzurum´dan götürdüğü mercimeği kendi iklimine uygun hale getiren Kanada´nın bugün dünyanın en büyük mercimek ihracatçısı konumunda olduğunu kayda geçti. Zeynal, ?Ne gariptir ki Daphan ovasında can dermanı olarak mercimek ekilmezken, Kanada Yeşil Mercimek üretiminde dünya lideri oldu? dedi.

KANADA TÜRKİYE´DEN GÖTÜRDÜ

Kanada´nın Türkiye´den götürerek bugün dünyanın en büyük mercimek ihracatçısı konumunda olduğunu belirten Zeynel, ? Bir zamanlar mercimek üretiminde ihtiyacının fazlasını üreten ülkemizde ekim alanları ve üretim miktarı azalınca bugün ihtiyacı olan mercimeği Kanada´dan ithal ederek karşılar duruma düştü. 1980´li yıllarda Türkiye´den götürdüğü mercimeği kendi iklimine uygun hale getiren Kanada bugün dünyanın en büyük mercimek ihracatçısı konumunda. Türkiye´nin 2002´de 500 bin ton olan kırmızı mercimek üretimi 2017´de 370 bin tona gerilerken 65 bin ton olan yeşil mercimek üretimi azalarak 30 bin ton seviyesine indi? dedi.

ÇÖZÜM

Konuya ilişkin çözüm önerilerini sıralayan Zeynel, ?Türkiye; öncelikle mercimek ekimini gerçekler üzerine koyup teşvik etmeli. Mercimek hasadı elle yapıldığından dolayı zordur. Bu zorluğu mercimek biçen modern araçları geliştirerek köylünün hizmetine sunmalıdır. Üretilen mercimeğin tamamını Toprak Mahsulleri Ofisi almalı ve parasını ve pirimini de peşin ödemelidir. Kanada bu işi başarırken hangi metodu uygulamışsa Türkiye´de aynı metodu uygulamalıdır. Bu iş öncelikle Tarım ve Orman Bakanlığına düşmektedir? ifadelerine yer verdi.