Uzundere´de yaz-kış paraşüt keyfi

İlçe, yüksek sıradağları sayesinde paraşütle atlama (base jumping) ve iple atlama (rope jumping) sporcularının yeni gözdesi oldu. Şimdilerde Tortum gölü üzerinde, yaz-kış yamaç paraşütü keyfi yaşanıyor.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Uzundere´de yaz-kış paraşüt keyfi

Sinan AYDIN

Erzurum´da ekstrem sporlarla turizmde ivme kazanmaya hazırlanan ve Uluslararası Sakin Kentler Birliğince (Cittaslow) Türkiye´nin on birinci sakin kenti seçilen Uzundere, yüksek sıradağları sayesinde paraşütle atlama (base jumping) ve iple atlama (rope jumping) sporcularının yeni gözdesi oldu. Muhteşem manzarasıyla doğa severlerin, doğa sporlarıylada ekstrem sporcularının vazgeçilmez adresi olan Türkiye´nin 11. Sakın Kenti seçilen Cittaslow ünvanlı Uzundere ilçesinde, Tortumgölü üzerinde yaz-kış yamaç paraşütü keyfi yaşanıyor.

YÖRENİN TURİZM POTANSİYELİNE DE KATKI SAĞLIYOR

Doğası, manzarası ve iklimi ile yamaç paraşütü tutkunlarının tercih ettiği Uzundere, yaz aylarında olduğu kadar kış aylarında da yamaç paraşütü uçuşu yapanları ilgisini çekiyor.  Tortum Gölü´nü çevreleyen sıradağlarda atlama alanı belirleyen ekstrem sporcuları, 2 bin 300 metre yükseklikte isteyenlere atlayış yapmayı öğretirken yörenin turizm potansiyeline de katkı sağlıyor. Uzman sporcuların kontrolünde ilk defa yamaç paraşütü yapan vatandaşlar, atlayışın verdiği korku ve heyecanla manzarayı havadan seyretmenin ayrılacağını yaşıyor. Tortum Gölü´nün eşsiz manzarasını havadan görmenin mutluluğunu yaşayan yamaç paraşütü tutkunları, atlayış yapmanın farklı bir duygu olduğunu söylüyorlar.

YAMAÇ PARAŞÜTÜ NEDİR?

Yamaç paraşütü; özgürlük ve adrenalin vadeden hava sporudur. Kuş bakışı doğanın tüm renklerine şahit olmak ve heyecanlı dakikalar yaşamak isteyenlerin tercih ettiği bu sporu yapabilmek için profesyonel olma zorunluluğu bulunmaz. Lisanslı pilotlar eşliğinde havada süzülürken sadece anı yaşamak yeterlidir. Yamaç paraşütü, özel bir pist ya da hava aracı gerektirmeyen tamamıyla rüzgâra eşlik edilerek yapılan bir spordur. İngilizcede ?paragliding? olarak adlandırılan yamaç paraşütü, 1980´li yılların başında hava sporları ile ilgilenen kişiler tarafından bulunmuştur. Yamaç paraşütü denilince insanların aklına genellikle serbest paraşüt gelir. Serbest düşüşte bir hava aracı gerekir ve yüksekten salınarak gökyüzünde süzülür. Yamaç paraşütünde ise bir hava aracına gerek yoktur. Dağlardan ya da yüksek yamaçlardan belirli bir hız kazanarak atlanır ve gökyüzüne karışılır. Yamaç paraşütü yapmak için öncelikle bu spora uygun olan yerlere gitmek gerekir. Daha sonrasında uçuş için sadece kas gücüne ve rüzgâra ihtiyaç duyulur. Hayatınıza yamaç paraşütü deneyimini eklemek ve sadece keyifli bir anı bırakmak için gökyüzünde olacaksanız bu sporun yapıldığı yerlerde eğitmenlerden yamaç paraşütü hakkında kısa bilgi alabilir ve pilotların eşliğinde uçabilirsiniz. Eğer bu sporu profesyonel olarak yapacaksanız ve havada saatlerce kalmak istiyorsanız ise Türk Hava Kurumu´nun ücretsiz ve sertifikalı yamaç paraşütü kursuna katılabilirsiniz.