Yaban hayatına devlet baba eli değdi

12 Bin 178 hayvan tedavi edildi, 5 bin 733´ü doğal yaşam alanlarına bırakıldı...

Tarih: 01.01.0001 00:00
Yaban hayatına devlet baba eli değdi

 

Sinan AYDIN

3 Mart Dünya Yaban Hayatı Günü Kapsamında Tarım Ve Orman Bakanlığı, yabani hayvanlarla ilgili Bakanlığın yaptığı çalışmaları paylaştı. Bu kapsamnda 12 binin üzerinde yabani hayvan tedavi ve rehabilite süreci sonrası yeniden hayata bağlandı. Dünya Yaban Hayatı Günü, gezegenimizin sahip olduğu yabani bitki ve hayvan türlerine dikkat çekmek ve koruma çabaları hakkında farkındalık yaratmak için Türkiye´de ilk defa 2014 yılında kutlanmaya başlandı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, yaban hayatının özgün değerleri ve etrafında örülü yaşam ağının sürdürülebilir kalkınmaya ve insanların refahına sağladığı katkıya dikkat çekmek için 3 Mart´ı Dünya Yaban Hayatı Günü ilan etti.

3 MART ÖZEL BİR ÖNEM TAŞIYOR

3 Mart, Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşmesi´nin (CITES) 1973 yılında imzalandığı gün olması nedeniyle özel bir önem taşıyor. Hükümetlerarası işbirliğini güçlendiren bu sözleşme ile, nesli tehlike altındaki türlerin uluslararası ticaretinin kontrol altında tutulması ve türlere yönelik suçların önlenmesi amaçlanıyor.

12 BİN 178 HAYVAN TEDAVİ EDİLDİ, 5 BİN 733´Ü DOĞAL YAŞAM ALANLARINA BIRAKILDI...

Balanlığın paylaştığı verilere göre; Türkiye´deki su kuşlarının popülasyonlarını izlemek için 153 sulak alanda, 103 türden 1 milyon 718 bin 675 su kuşunun sayımı gerçekleştirildi. Nesli tehlikede olan Anadolu yaban koyunu, ceylan, kelaynak gibi türlerle ilgili koruma eylem planları çalışmalarına başlandı.  2010 yılından şu güne kadar Şanlıurfa, Mersin, Bursa, Çankırı, Van, Kars, Rize, Hatay ve Sinop´ta Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezleri açıldı. 2018 yılında çeşitli sebeplerle yaralanan 12 bin 178 hayvan tedavi edildi. 5 bin 733´ü doğal yaşam alanlarına tekrar bırakıldı. 6 bin 445 hayvan ise çeşitli sağlık sorunları nedeniyle hayvanat bahçelerinde ve rehabilitasyon merkezlerinde yaşamlarını sürdürüyor.