Yazarımız Abdurrahman Zeynal Bilal Erdoğan´a Tabyaları anlattı

Gazetemiz köşe yazarlarından aynı zamanda Milli Parklar Müdürü ve Milli Parklar Alan Kılavuzu Abdurrahman Zeynal Etnospor, Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan´a Nenehatun Milli Parkı ve Aziziye Tabyalarını anlattı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Yazarımız Abdurrahman Zeynal Bilal Erdoğan´a Tabyaları anlattı

 

Nesrin ÇETİNKAYA

12 Ağustos 2018 tarihinde Erzurum´da yapılan Türk Oyunları için şehrimize gelen Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan ve ülkemizde bulunan  Büyükelçi, Konsolos ve Misyon Şefleri Erzurum´un Tarihi Mekânlarını gezdikten sonra Nenehatun Milli Parkı ve Aziziye Tabyalarını ziyaret ettiler.

ZEYNAL TABYALARI  ANLATTI

 

Nene Hatun Milli parkında çok sayıda davetliyi karşılayan Milli Parklar Müdürü ve Milli Parklar Alan Kılavuzu Abdurrahman Zeynal bilgilendirdi. Aziziye Tabyası içinde ve Nene Hatun´un kabri başında Abdurrahman Zeynal özetle şu bilgileri aktardı:
??İçinde bulunduğumuz tabyalar askeri amaçlı ve şehrin savunması için devlet-millet işbirliğiyle yapılmış ve 1877-78 Osmanlı Rus harbinin cereyan ettiği yer olmuştur. Bu savaşta genç kızlar, gelinler, gençler, ihtiyarlar ve Askerler omuz omuza düşmanla savaşarak tarihe Aziziye Destanı olarak geçen zaferi kazanmışlardı. Bu savaşta Ruslar adına casusluk yapan Ermeniler geceleyin Rusların tabyalara girmesini sağlayıp uykudaki 1300 askerimizin şehit olmasına sebep olmuşlardır. 9 Kasım sabahı Abdullah Efendinin okuduğu Ezanlar sonucunda Erzurumlular başı açık, ayağı çıplak olarak tabyalar koşmuş ve akşama doğru Rusları yenerek zafer kazandıklarını anlatan Zeynal bu olay sonucunda Rus ilerleyişinin durdurulduğunu ifade ederek, "Dünyada kahramanı kadın olan tek şehrin Erzurum" olduğunu söyledi.
Tabyaları gezen heyet daha sonra tekrar şehre döndüler.´´