YÜZLERCE ÇALIŞAN HAK ARAYIŞINDA

Erzurum ASSİST çağrı merkezinde çalışan yaklaşık 845 kişi, ihaleyi başka bir firmanın kazanması sonrası işten çıkarıldıklarını iddia ederek eylem yaptı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
YÜZLERCE ÇALIŞAN  HAK ARAYIŞINDA

 

Sinan AYDIN

Çalıştıkları binanın önünde toplanan yüzlerce kişi, kendilerine daha önce verilen ?sözleşme güvencesi´ vaadinin yerine getirilmesini istediler. Ekmek mücadelesi verdiklerini ve başka hiçbir amaçlarının olmadığını ifade eden kişiler, saatlerce bekleme eylemi yaptı. Mağdurlar, Bakanlığın devreye girmesi ve Erzurum´a bir ekip göndereceği sözünü aldıktan sonra biraz olsun rahatladılar.

İHALEYİ BAŞKA BİR FİRMA ALINCA?

Sağlık Bakanlığı´nın Erzurum Çağrı Merkezi ile ilgili geçtiğimiz Nisan ayında yaptığı ihaleyi, en düşük teklifi veren Pusula Call Center İletişim A.Ş. aldı. 3 yıldır hizmet veren ASSİST şirketi, ihaleyi kaybetti. ASSİST´in işe aldığı ya da bir önceki firmadan geçiş yapan toplam 845 kişi ile 3 yılda bir yapılan sözleşme ise 1 Temmuz itibarı ile doldu. İhaleyi alan yeni firma olan Pusula Call Center İletişim Anonim Şirketi, çalışanların iddiasına göre yeni bir sözleşme yapmadı ve 1 Temmuz´dan bu zamana kadar da personele 3 günde bir ya da 5 günde bir geçici sözleşmeler yaparak oyladı. İddiaya göre, yeni şirket çağrı merkezine bir yandan da yeni personel alımı yapmaya başladı. İhaleyi kaybeden ASSİST şirketi ise mevcut çalışanlarının tazminatlarının ödenmesine yönelik bir çalışma yapmadı.

BAZI ARKADAŞLARINA GELEN YENİ SÖZLEŞME MESAJI ÜZERİNE HAREKETE GEÇTİLER

Endişeli bir bekleyiş içerisine giren çağrı merkezi çalışanları, kendileri ile sözleşme yenilemeyen Pusula Call Center İletişim A.Ş.´nin arkadaşlarından bazılarına yeni sözleşme yapmak için çağrı mesajı gönderdiğini duyunca, Türk Telekom´a ait şuan çalışmaya devam ettikleri ASSİST binası önünde toplandılar. Yeni firmanın kendilerinin işine son verip aralarından bazı arkadaşları yeni sözleşme yapmak üzere çağırdığını iddia eden yaklaşık 700 kişi, hem önceki firma hem de yeni firma yetkilileri ile görüşerek kendilerine seçimden önce verilen sözlerin tutulmasını istediler. İhalede çalışanların haklarının korunmasına yönelik sözler olduğunu ve bazı siyasilerin de 24 Haziran´dan önce kendilerine bu yönde güvence verdiğini iddia eden çalışanlar, şimdi kapı dışarı edildiklerini ve mağduriyet yaşadıklarını belirttiler.

POLİS GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMİ ALDI

Bina önünde zaman zaman oturma eylemi, zaman zaman da çalıştıkları kurum içerisinde toplanma eylemi yapan kalabalık, kendilerine sözleşme güvencesi verilmeden alandan ayrılmayacaklarını belirttiler. Erzurum Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin geniş güvenlik önlemleri aldığı ?işten çıkarılma´ eyleminde, olası bir taşkınlık çıkmaması için zaman zaman uyarılarda bulunuldu. Eylem yapan çalışanlar arasından seçilen sözcüler, Polis nezaretinde hem firma yetkilileri ile hem de Bakanlık yetkilileri ile görüşmek için bina içerisine girdi. Yapılan görüşmeler sonrası Bakanlık´tan bir ekibin en kısa sürede Erzurum´a gönderilerek  problemin çözümüne yardımcı olunması sözünü alan çalışanlar, bina önünde bekleme eylemlerine bir süre daha devam ettikten sonra dağıldılar.