Orhan DURMUŞ


BAYRAM´ET MURDAR ETME!


 

Mübarek Kurban Bayramı´na bizleri ulaştıran Rabbimize hamd-ü senalar olsun?

 

Kurban biz Müslümanların önemli ibadetlerinden birisidir. Kurban kesmek bir festival değildir veya şimdilerin değimi ile ?Et Bayramı? da değildir. Tıpkı Ramazan Bayramının ?Şeker Bayramı? olmadığı gibi ? bilinçsizce yapılan reklamlar ve tanıtımlar yüzünden bayramları tatil olarak düşünmek yanlıştır. Bayramda işin olmaması tatile çıkılması anlamına gelmemelidir. İbadeti güzel yaşamak sorumlulukları yerine getirebilmek için fırsattır bence?

 

Şimdi eski bayramlar yok diye yakınanlara tavsiyem eski bayramları yaşamayan yaşatmayan bizleriz bu sebeple Bayram o bayram değil! buna dikkat etmeli yakındığımız durumları en azından bu bayramda kendimiz yapmamalıyız ki bir nebzede olsun eski kültür ve geleneklerimizi yerine getirmiş olalım. Yüce İslam dini sosyal bağları güçlendiren bir toplumun ana dinamiklerinin çimentosu niteliğindedir. Bu sebeple bayram sorumluluklarını yabana atmamalı her hareket ve davranışımızı ibadet yapar gibi yapmalıyız. Bir Müslüman merhamet sahibidir, akıl sahibidir, vicdan sahibidir. Bu nedenle kurbanlarımıza merhametle davranmalı onun için bile Rabbimize acı çekmemesi konusunda dualar etmeliyiz. Üzülebilmeliyiz kısacası, bu üzüntü ibadetimiz için değil canlıya duyduğumuz merhamet dolayısı ile olmalıdır. Kurbandan sonra et ve mangal düşüncesi içerisinde geçmemeli yani?

 

?Onların etleri ve kanları asla Allah´a ulaşmaz. Fakat O´na sizin takvanız (Allah´a karşı gelmekten sakınmanız) ulaşır. Böylece onları sizin hizmetinize verdi ki, size doğru yolu gösterdiğinden dolayı Allah´ı büyük tanıyasınız. İyilik edenleri müjdele.? Hac süresi 37.Ayet

           

            Ayeti kerimede kurbanın ne kanı ne eti Allaha ulaşmaz, ulaşacak olan sizlerin takvasıdır demektedir. Yani senin niyetin, teslimiyetin önemlidir. Bayram vesilesi ile tatili bahane edip kurbanını aracı kurumlara vererek kişinin keyif sürmesi ibadetle bir alakası yoktur ?zaruri durumlar hariç? tabi ama şimdilerde ünlü marketler reklamlarında sanki bu bayramın amacı belirli bir kiloda et almakmış gibi lanse ediyorlar. Bir hisse kurban kilosu ve fiyatı belli olacak şekilde insanları ?kandırıyorlar? yani şunu demek istiyorum; kurbanda hayvanın kaç kg et vereceği bilinemez bu sebeple et için hisse sahiplerine şu kadar kg et garantisi verilemez ve en başta dediğimiz gibi amaç et değildir. İbadet usulüne uygun yapıldıktan sonra 1/3 komşulara 1/3 ihtiyaç sahiplerine 1/3 oranında da kendimiz için kullana biliriz.

 

            Demem odur ki; bu bayram hayvanlara eziyet etmeden, akraba, hasta ve komşu ziyaretlerini ihmal etmeden, yüzümüzden gülümsemenin eksik olmadığı, bayramı bayram gibi geçirmenizi diliyorum. Bayramı festival gibi görüp, cebimizdeki paranın gücüne inanarak kenardan uzaktan seyrederek veya sırf uğraşmamak için hayır kurumlarına bağış yaparak bayramınızı murdar etmeyin.