Orhan BOZKURT


2024 GENÇLİK KIŞ OLİMPİYATLARI VE ERZURUM


Erzurum Valisi Okay Memiş, 2024 Gençlik Kış Olimpiyat Oyunları´na Erzurum olarak aday olduklarını açıkladı. Vali Memiş, Erzurum´un bu yarışda en güçlü rakibimizin ise Güney Kore olduğunu belirttti.  

Peki, İngilizcesi Youth Olympic Gemes(YOG) olan ´Gençlik Olimpiyat Oyunları´ nedir?

Bu Organizasyon, Uluslararası Olimpiyat Komitesi(IOC) tarafından Yaz-Kış olmak üzere dört yılda bir düzenleniyor.

Gençlik Kış Olimpiyat Oyunları´nın ilki 12-22 Ocak 2012 tarihleri arasında Avusturya´nın Innsbruck kentinde, ikincisi 12-21 Şubat 2016 tarihleri arasında Norveç´in Lillehammer kentinde gerçekleştirildi. Üçüncüsü ise önümüzdeki ay 09-22 Ocak 2020 tarihleri arasında İsviçre´nin Lozan kentinde gerçekleştirilecek.

Kış Gençlik Olimpiyat Oyunları´nda yaklaşık 70 ülkeden 1500- 2000 dolayında 15-18 yaşları arsında sporcu 15 klasik olimpik kış sporu dalında yarışıyor.

Kadın ? erkek eşit sayıda sporcunun 8 spor dalında, 16 disiplinde yarıştığı  Oyunlar, alp disiplini, artistik buz pateni, biatlon, buz hokeyi, curling, kayakla atlama, kayaklı dağcılık, kayaklı koşu, kısa mesafe sürat pateni, kızak (luge), kuzey kombine, serbest stil kayak, skeleton, snowboard, sürat pateni, yarış kızağı (bobsleigh) dallarında gerçekleştiriliyor.

Lozan´da yapılacak olan organizasyonda Türkiye 5 spor dalında 14 sporcu ile mücadele edecek.

Dünyanın en büyük ikinci çok sporlu organizasyonu olan Gençlik Olimpiyat Oyunları´na Türkiye alp disiplini, biatlon, buz hokeyi, curling ve kayaklı koşuda yarışacak.

Bu genel bilgilerin ardından gelelim asıl konumuza!

Erzurum´un 2024 için ev sahibi olmayı istediği bu organizasyon öyle hemen bugün adaylık müracaatı yapalım demekle alınacak bir organizasyon değil. Her uluslararası organizasyonda olduğu gibi bu organizasyonda da ev sahibi olabilmek için çok ciddi bir süreç işliyor.

Büyük ihtimalle 10 Ocak 2020 tarihinde Lozan´da toplanacak Uluslararası Olimpiyat Komitesi(IOC) 2024 için kimin ev sahibi olacağına dair en önemli kararını verecek.

Biz ise henüz daha resmi olarak adaylık müracaatı bile yapmış değiliz.

Zaten bu IOC Organizasyonlarında müracaatları Valilikler, Bakanlıklar değil Milli Olimpiyat Komiteleri yapar...

Sayın Valimiz Okay Memiş, 2024 Dünya Gençlik Olimpiyat Oyunları´na evsahibi olmak için aday olacağımızı ve bu yarışta en güçlü rakibizin Güney Kore olduğunu vurgularken, ´´Biz çok daha güçlü bir adayız´´ açıklamasında bulunmuş.

Vali Bey´in tespiti doğru. Erzurum, kış olimpiyatları için gerekli potansiyele sahip. Ancak bu organizasyonlar sadece kara ve dağa verilmiyor ki...

Bakın size son bir bilgi daha vereyim hemde yine Uluslararası Olimpiyat Komitesi´nin resmi sitesinden.

IOC Başkanı Thomas Bach, IOC Üyesi Octavian Morariu başkanlığındaki Kış Komisyonu´nun, Gençlik Kış Olimpiyatları(YOG) 2024´ü tartışmak için uzun süredir çalışmaya başladıklarını belirtiyor. Projenin kalitesi ve fizibilitesi içinde Güney Kore Olimpiyat Komitesi(KOC) ile hedefli bir diyalog yürütüyor.

Hatta IOC Başkan Bach şunları söylüyor: ?Kış Gençlik Olimpiyat Oyunları 2024,  Pyeong Chang 2018 sonrası Kore ve ötesindeki yeni nesil kış sporları sporcuları ve taraftarları için güçlü bir ilham kaynağı olacaktır. Ve Oyunlar kavramı şartlar uygunsa Kuzey Kore´yi organizasyona dâhil etmeye açık olacak.?

Anlayacağınız bizim henüz yola çıkmayı düşündüğümüz süreçte Güney Kore, bir hayli mesafe almış bile. Öyle ki, Uluslararası Olimpiyat Komitesi Ocak ayında Lozan´da bu teklifi oylamaya bile açacağını ilan etmiş.

Hatırlarsınız bizim 2026 Kış Olimpiyatları için adaylık dosyamızı Arjantine götüren heyet uçakta iken Uluslararası Komite, 2026´nın İtalya´nın Milano kentinde düzenleneceğini açıklamıştı.

Umarım, bu 2024 adaylığımız da 2026 adaylığımız gibi yine bir yol kazasına uğramaz!