Ayhan YİĞİT


Belediye Başkan Adaylarının Vaatleri


 

       Geçen dönem yerel seçim öncesi,  Belediye Başkan Aday Adaylarının hangi özellikleri ve nitelikleri olması ve taşıması lazım diye bir yazı yazmıştım.

    Tabii, beğenenler oldu, takdir edenler oldu; tenkit edenler oldu, yetersiz diyenler oldu.

    Tabii ki olacak. İlgiyi çektiği belli oluyordu. Herkesin beğenmesi ve herkesin memnun olması beklenemez.

    Şimdiki seçim öncesinde de bir şeyler karalıyayım dedim?

   ADAYLARIMIZ NASIL OLMALI  İDİ:

   İlimizde yaşamış, soğuğunu, karını buzunu çekmiş, kültürü ile yoğrulmuş:

      Koşmalar dinlemiş, ve maniler ?ninnilerle  büyümüş, Baş barı oynamış ve oynayabilen, Bar şiirini okumuş  ya da okuyabilen; sevilen sayılan, toplumda yeri olan, iyi eğitim almış, yöneticilik yapmış, ufku geniş, vizyonu mükemmel, uzağı görebilen, geleceği yorumlama yeteneğine sahip, medeni, adil olabilecek, ayrım gözetmeyecek, hak yemeyecek ve yedirmeyecek, toplumun rahatını düşünebilecek,

      Şehirleşmenin sanayinin nasıl olacağını bilen; ya da bu ilkeleri bilene / uzmanına sorma olgunluğuna erişmiş; sevecen, aydın, memleket seven? Milliyetçi olan ve

     Bu özellikleri/ nitelikleri taşıyan kişiler; adaylığa soyunmalı, aziz ve kalkınmaya çok ihtiyacı olan şehrimizi yönetmeye talip olmalı?

       Parti yetkilileri de, çok ince eleyip sık dokumalıydılar.

 Bu özelliklere sahip ;  (hiç değilse bir kısmına,) kişileri seçip aday yapmalılar ki; seçildiğinde daha iyi hizmet etsin, şehri daha rahat yaşanır hale getirebilsin?         Vatandaş tam değerlendiremeyebilir. Parti sevgisi ya da taassubu ile oy verebilir. Ama iş işten geçmiştir?

  ?´ .Yetersiz, tecrübesiz birikimsiz, ufku sınırlı; İlimizi, Türkiye´yi tanımayan, şehirleşmeyi ve teknolojiyi bilmeyen ve de   tecrübeli kişilerden  uzmanlardan bilgi paylaşım erdemi olmayan ?Başkan ve başkanlar ne kadar  faydalı olabilir, şehrimizi ne kadar geliştirebilir ?

    Gerçi adayların birçoğu; bilgili, birikimli , tecrübeli ve önceden hizmeti olan kişiler?Çoğuna güveniyoruz.

   Aksini belirtmek değil, düşünmek bile istemiyorum. Hedeflenen beklenen şeyler bunlar değil mi? Niye çok görülüyor, niye hazım sanmıyor ki? Bu sıfatların hizmete katkısı olmaz diye mi düşünülüyor?´´

      Tabii ki, o özelliklerin hepsi bir kişide olamaz. Ama birkaçı ve birçoğu olabilir. Bence hedefin ve çıtanın yüksek tutulmasının hiçbir zararı yok. Aksine faydası çok.       Halk bilgilenmiş oluyor, kalifiye eleman olmasının yararlı olacağı bilinci gelişiyor.                       Adaylar, kendilerini çek yapma gereği duyabiliyor.

      En azından, Erzurum´da da; ?´ yöneticilerde ve toplum önderi olacaklarda´´, bazı özelliklerin yada niteliklerin olması gerektiğini bilenlerin ve isteyenlerin var olduğunu görüyor, bu  erdemler söyleniyor, ilan ediliyor.

         Kim olursa olsun, diyenler olduğu gibi, belli kriterleri taşıyanlar olsun diyenlerde çıkacaktır, çıkmalıdır. ..Bu tarz düşünen bilinçli kişiler artmalıdır?

        O sessiz kalan, kederine razı olan, boyun eğen, hizmeti istemeyen, istese de dillendirmeyen, dillendiremeyen, ?yetkililere hız ve ivme vermeyen, veremeyen? toplumdan;

        Yavaş, yavaş bunları, isteyen, söyleyen, yazıya döken, hakkını arayabilen ve okuyan topluma geçmeliyiz.

       Geçiliyor da? Bu, bir anlayış gelişmesidir, kültür gelişmesidir, kendine güvendir. Keşke, bu gelişmeler; daha etkin daha hızlı ve daha geniş kitleler de, daha üst düzeyler de olsa, olabilse?

       Yöneticilerle, yönetilenlerin, hizmet verenlerle hizmet alanların; diyalogu artar, entegrasyonu daha iyi olur?. Böylece de, hizmet kalitesini yükselmesine katkı sağlar?

       Hangi görev ve makam olursa olsun; bunları iyi çalıştıracak, itecek yenilikleri, yeni ve ileri teknolojiyi getirtecek kuvvet toplumdur, millettir.

      Millet bilinçli olarak isterse, her şeyi /her hizmeti yaptırır/yaptırabilir?

       Bu nedenle; toplum ve millet aydınlanmalı, bilinçlenmeli. Bizler de, karınca kararınca bunu yapmaya çalışıyoruz. Arkadaşların yazıları da; zaman zaman bu yönde öğretici olarak çıkıyor.

      Bu tip yazılar, çok güzel bir bilinçlendirmeyi, uyarmayı ve hatırlatmayı kapsıyor.

     Vaatlere gelince:

    Bence çok fazla ve çeşitli hizmetler sözü veriyorlar. Hemen hemen her konuda; projeler, projeler, projeler?

      Bunların bir çoğunu yapmaları imkansız. Çünkü; hem belediyelerin görev alanları dışında, hem de bütçelerini taşar?

     Tabii ki, Millet hizmet bekliyor, çok şey istiyor. İstemekte hakları. Ama halkın isteği ,hem bitmez hem de ölçüsü olmayabilir! Hep yüksek perdedendir.

   Başkanlarımız bu sözlerinin ne kadarını, % kaçını yapabilecekler? İnşallah hepsini yaparlar?Siyasetin doğasında var, fazla söz ve iş / hizmet. Ama, bence başkan adayları iyi düşünmeli?

    Çok söz verip, çoğunu yapamama; orta derecede söz verip çoğunu yapma: İlkelerinden yangısını seçmeliler?

   Tüm adayları, tebrik ediyor, başarılar diliyorum.

   İçlerinden birisi; Palandöken Belediye Başkan adayı bayan olması he sabiyle, ?´Canan Uçar´ ´pozitif ayrımcılık gösteriyor; koşuyor, gece gündüz çalışıyor?Erzurumluların kadına verdiği değer de ayrıdır?

    Aziz beldemize, iyi hizmet etmelerini istiyor ve bekliyoruz?

    Hoşça kalın.                            Uz.Dr. Ayhan yiğit