Abdurrahman ZEYNAL


ERZURUM MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ SALİH KAYGUSUZ´U NELER BEKLİYOR


                 

Yeni bir eğitim-öğretim yılı başlarken çiçeği burnunda yeni göreve başlayan Salih Kaygusuz Bey´i aşağıda sıralayacağım ciddi problemler bekliyor.

İl genelinde 1300 civarında ilkokul, ortaokul ve lise´den oluşan  camiada 11.000  öğretmen ve 160.000 civarında öğrenci ders başı yaparken geçmiş yıllardan artarak günümüze gelen öğretmen, öğrenci ve disiplin problemleri dağ gibi durmaktadır.

Maddi anlamda okullaşmayı tamamlamış olmasına karşılık ilimiz eğitim ve öğretimde ne yazık ki Türkiye ortalamalarının epey gerisinde bulunmaktadır. Bu durum yeni müdürün işini epey zorlayacak gibi. Bu nedenle yeni müdüre  önem sırlamasına göre tespit ettiğim şu sıkıntıları aktarmayı bir görev saymaktayım. Buna göre:

1-Yıllardan beri birikmiş olan eğitim ve öğretimde kalitenin nasıl artırılacağı veya ne olduğu bilinmeyen nitelikli okul, niteliksiz okul veya nitelikli öğretmen, niteliksiz öğretmen konusunda izleyeceğiniz  yol ne olacaktır....!  Bakalım  dikenleri kaldırabilecek misiniz? Yoksa yeni dikenler mi döşeyeceksiniz....!

2-Öğretmen arkadaşlarımızın moral motivasyonlarının nasıl yükseltileceği, öğretmenleri eğitim ve öğretim işlerine nasıl gönülden bağlayacağınız bir başka sorunu teşkil etmektedir.

3-Okullarda özellikle fen laboratuarları, fizik, kimya, biyoloji laboratuarlarında nasıl bir çalışmayla  atıl durumdaki bu derslikler öğrencilerin hizmetine sunulacak. Doğrusu merak etmekteyim...

4-Okullarda bulunan  kütüphaneler nasıl işlerlik kazanacak? Öğrenciler kütüphanelere, kitap okumaya nasıl teşvik edilecek? Kapalı olan kütüphaneler  en rasyonel şekilde öğrencinin hizmetine nasıl sokulacak? Bunların cevabını sanırım müdürden beklemek bir vatandaş olarak beklentilerimizin içinde olduğunu söylemek sanırım hakkımız olsa gerekir..

5-Okullarda bozulmuş olan disiplin yeniden etkili olarak nasıl sağlanacak?  Öğrencileri okul idaresine, öğretmenlerine ve sosyal çevreye karşı sorumluluk şuuruyla donatıp çevreye zarar verme durumundan nasıl kurtaracaksınız?

6-Bir sendikanın aldığı  ve adına sivil itaatsizlik dediği uygulamadan öğretmenleri nasıl vaz geçireceksiniz?

7-Sivil itaatsizlik olarak ortaya çıkan öğretmenlik mesleğiyle uyum göstermeyen saçlı, sakallı, ütüsüz pantolonla, boyasız ayakkabıyla  öğretmenler yine öğrenci karşısına çıkacak mı?

8-Öğretmen gerek öğrenciler için gerek sosyal çevre için rol model olma  özelliğine kavuşturulabilecek mi? Bana bir harf öğretenin kırık yıl kölesi olurum anlayışını yakalayabilecek mi öğrencilerimiz...

9- Son yıllarda şöyle veya böyle sindirilen öğretmenlere yeniden öz güven verilebilecek misiniz?

10-Öğrencilere dilekçe yazma, meramını anlatabilme, toplum içinde hak ve vazifelerini yerine getirebilecek ahlaki ve erdemli davranış kazandırılabilecek misiniz?

11-Lise sona gelmiş ama okuma yazma bilmeyen öğrencilerin varlığı konusunda ne tür bir çaba harcayacaksınız? Bunu da merakla beklemekteyim...!

Evet geçen yıllarda bozulan dengeler yeni müdürümüzün karşısında dağ gibi durmaktadır. Elbette işi zordur. Ama önemli olan zoru başarmaktır. Genç, dinamik olan müdürümüz Salih Kaygusuz´un gayretli çalışması  bu sorunları elbette aşacak güçtedir.

Ancak öncelikle sendikaların tasallutundan kurtulup, bağımsız ve ortak akıl kullanarak vereceği doğru kararlarla eksikliklerin üstesinden gelebilecektir.

Bütün genç evlatlarımız; Türk Milletinin ve bizlerin geleceğidir. Geleceğimizi emanet edeceğimiz gençleri çağın ötesine hazırlamak başta Milli Eğitim camiasının, öğretmenlerin ve velilerin olacaktır. Türkiye bu yarışı başarmak zorundadır. Bu zorluğu yenmek başta müdürler, müdür yardımcıları ve öğretmenlerin gayretleri sağlayacaktır. Milli Eğitim Müdürü de bütün bunlara destek sağlayacağı umudumla.....

Not : Bu yazının devamını bir yıl sonra yazacağım. Bakalım bir yılda neler değişecek.

15/09/2018 ERZURUM