Orhan DURMUŞ


AKREP AKRABA İLİŞKİSİ


Akrabanın yaptığını Akrep yapmaz?

 

Bu söz nasıl gelişti bilmem ama birilerinin ağzı fena halde yandığı çok belli?

 

Toplumu oluştura en küçük yapıya aile denir. Ailelerde çekirdek aile ve geniş aile olarak ikiye ayrılır. Aslına bakarsanız herkes geniş ailedir fakat kendimizi yalnızlaştırıp tek bırakan bizleriz. ?Ben değilim? dediğinizi duyar gibiyim ama maalesef en kusursuz olanımızın bile bu durumda bir etkisi bir katkısı ister istemez bulunur.

 

Neden çocukluğumuzu özleriz; çünkü çocukluğumuzda aldığımız sorumluluklarla şimdilerde aldığımız sorumluluklar arasında fark olduğu için taşıyamadığımız için özleriz çocukluğumuzu, evlat sahibi olmadan anne babamızı anlayamadığımızı söylerler işte sebebi budur. Çocuk sahibi olunca o zahmeti ve sevgiyi görünce insanlar babasını annesini daha çok özler ve severler. Bazıları için artık çok geç olabilir bazıları için ise vefa ve minnete dönüşür. İşte insanlığın özetidir anlattıklarım. Herkes sonsun bir yaşam arzusu ile kendi sonuna doğru yolculuğa başlar. Aile olmak sorumluluk almak bazı özveriler gerektirse de zor değildir iki anahtar kelimesi vardır; sadakat ve vefa bu iki kelimenin manasına göre davranmak bütün ilişkilerin çimentosu olacaktır. İkili ilişkilerimizdeki sadakat güveni, güven samimiyeti, samimiyet sevgiyi, sevgi vefayı peşinden getirir. Akraba ilişkilerinde diğer ilişkilerden hiçbir farkı yoktur aslında diğerlerinden daha vefalı daha sadakatli olmak gerekse de nasıl bir iş ise dostluklarımızdaki samimiyet akrabalıkta her zaman olmaya biliyor. Günümüz akrabalığı tıpkı yemekteyiz programları gibi eleştirilerle dolu özet olarak. Yok efendim gitti yüzümüze bakmadı, önümüze bişe koymadı, çayı bayattı, evi pisti v.b? Hep neye vurgu yapıyorum bütün yazılarımda ?Oysa Sevin dedi Tanrı! sizi seveni de sevmeyeni de sizi sevmeyenlerden başlayın işe pazarlıksız sevin sizi seveni de sevmeyeni de?? bu nazarla insanlara bakıldığında gerçekten çözülmeyecek problemin olmadığını düşünüyorum.

 

Akraba akrep ilişkisine gelince böyle bir ilişkilendirme kötüdür. Ancak akraba olabilmek yakınlık gerektirir sadece kan bağı yetmez bu sebeple yakın olduklarımızdan yediğimiz darbeler çok acıtır. Bu darbeler tıpkı akrep sokması gibi hem çok can yakar hem de ölümden beter eder. Hz. Ali ?Akrabanın düşmanlığı akrep sokmasından beterdir.? Demiştir. Akrabalar arasındaki kötü iletişimin sonu düşmanlığa düşmanlık tahmin bile edemeyeceğiniz kötülüklere sebep olur. Akrabalık sadakati gerektirir akrabalar arasındaki paylaşımlar sırdaş olayı gerektirir. Şimdilerde en özel paylaşımlar dedikodu ile yayılarak kine nefrete dönüşmektedir. Maalesef TV programlarında misafir kavramı da dejenere edilerek hata arama, kusur aramaya dönüştürüldüğünden (sırf daha çok izlenme uğruna) bu bir sosyetik hastalık olmaya başladı.

 

Akrabalık insanın özgürlüğü gücüdür. Bu ilişkileri güçlendirmek ya da tamamen yok etmek çok kolaydır. Bunu yapan işte akrebin ta kendisidir.