Abdurrahman ZEYNAL


ALLAHU EKBER´DE 90.000 ASKER DONMADI



Tam 104 yıl önceydi. Osmanlı Ordusu Sarıkamış´ı almak, işgal altındaki yerleri kurtarmak için Erzurum´dan 22 Aralıkta hareket etti.
Aslında savaş Kasım ayı başlarında Köprüköy, Azap, Bardız hattında başlamıştı.
Cephede 9-10-11. Kolordular yaklaşık 400 kilometre hat boyunca çarpışmayı devam ettirmiş, 1774 Küçük Kaynarcadan sonra ilk kez taarruz etmişlerdi.
Ruslar böyle bir taarruzu beklemiyorlardı.
Osmanlı kuvvetleri Tortum, Narman hattından ilerleyerek Oltu´nun Çamlıbel köyünden itibaren savaşmaya başlamış, 2000 rakımlı Ayyıldız köyü civarında Ruslarla çarpışarak Bardız´a inmiş ve köyü ele geçirmişlerdi.
Bir diğer kol Kosor Boğazına doğru yönelmiş Penek Kalesinde ve Penek Köprüsünde Rusları püskürtmüş böylece cephe genişliği yüz kilometreye kadar genişlemişti.
Bir kol Bardız yaylasından 28 kilometre kar altında ve soğukta Sarıkamış´a kadar gidebilmiş ve kasabayı kurtarmıştı.
Bir diğer kol yolu uzatmış, Kosor boğazı sonrasında Allahu Ekber Dağlarına tırmanmış ve ne yazık ki korkunç kış şartlarından dolayı buradaki askerler; bir tarafta Ruslarla, soğukla, karla, açlıkla, hastalıkla savaşarak, bir kısmı da donarak 3180 rakımlı Kurt Boğazı mevkisinde can vermişti.
Tüm bu çatışmalarda toplam kaç askerimiz dondu net bir rakam verilemiyor. Donanlar, savaşarak şehit olanlar, hastalıklardan dolayı şehit olanlar 36.000 ile 54.000 civarında olduğu tahmin edilmektedir.
Rusların kayıpları da öyle sanıldığının aksine 32.000 den fazladır. Yani harekat süresince Osmanlı ve Rus kuvvetleri yakın sayıda zayiat vermişlerdir.
O halde artık şu 90.000 rakamını Allah Aşkına bir daha telaffuz etmeyiniz.
Kahraman askerlerimize leke sürmeyiniz. 
O kahramanlar dört yüz kilometre cephe boyunca kahramanca savaştılar. Lütfen biraz insaflı olun.
Kahraman askerlerimiz büyük oranda savaşarak şehit düştüler. Öyle bir mermi atmadan donarak öldüler safsatasından lütfen kurtulalım.
104 yıldır kurşun atmadan 90 bin asker öldü, şehit oldu anlayışından lütfen uzaklaşalım.
En azından ailemden iki dedem bu savaşta savaşarak şehit düştüklerini ben torunları olarak biliyorum.
Artık şu 90.000 yalanı bitsin istiyorum.