Abdurrahman ZEYNAL


ARKADAŞLARINI CANLI TABUTA KOYDULAR

Erzurum'da kış geceleri uzun, erkişi odalarının birer mektep olduğu zamanlarda Halk Hikâyeleri okunur vakit nasıl geçer anlaşılmazdı. Anlatılanlardan biride "Karem ile Aslı" hikâyesi idi.


 

Yol uzun, gece uzun Kerem yürürken rastladığı köy, kasaba ve şehirlerde konaklar sazıyla sözüyle kahvehanelerde, bey konaklarında insanlara doyumsuz türküler söyler insanlara unutamayacakları geceleri yaşatırdı.

Bazen insanlar onu kıskanır, bazen imtihan etmeye kalkardı. İşte o denemelerden biri Hasankale'de geçer. Hasankale'deki aşıklar kahvesinde saz çalar, türkü söylemeye başlamıştı. Yanık sesli Kerem'i dinleyen insanlar olağanüstü farklılığı hisseder, yahu bu eğer hak aşığıysa onu bir deneyelim demekten kendilerini alamazlardı.

Delikanlı birini tabuta koyar musallaya götürüler. Kereme; aşık sende gel hele bir cenazemiz var onun bir namazını kıldır derler. Kerem için zor bir andır. İşin farkındadır. Fakat başka çaresi yoktur. Cenaze namazı kıldırmadan önce Sofu Kardeşinden sazını ister musallanın önünde toplanmış insanlara bir şeyler söyler. Oracıkta bakalım ne der.....

Aldı Kerem:

Gider olmuş bu yerlerden

Götürürler dertli dertli

Ecel gelip de yetmeden

Yetiriler dertli dertli

****

Öldü deyip de gezerler

Sözde tabutun düzerler

Gider kabrini kazarlar

Yatırılar dertli derli.

****

Toplanmışlar bir araya

Dizilmişler üç sıraya

Yolumuz uğrar oraya

Götürüler dertli dertli.

****

Kimi ağlar kimi güler

Kimi sakalını yolar

Kimide göz yaşın siler

Otururlar dertli dertli.

****

Bak şu feleğin işine

Neler getirdi başıma

Çıkmış musalla taşına

Öldürürler dertli dertli .

Sözünü bitiren Kerem Namazı kıldırmaya hazırlanıp niyetlenirken etraftakiler "yahu sen nasıl bade içmiş hak aşığısın.. ! Canlı insanın cenaze namazını kıldırıyorsun " dediklerinde.....

Kerem bir ah çeker...Öyleyse açın tabutu da görelim...

Tabut açıldığında bir de ne görsünler canlı olarak koydukları arkadaşları gerçekten ölmüş... Aman aşık biz ettik sen etme deseler bile iş işten geçmiştir.

Bu acı olayı yaşayan Kerem ile Sofu tekrar yola koyulur Erzurum'a doğru yola çıkarlar.... Belki Aslı Erzurum'da dır.