Abdurrahman ZEYNAL


ATATÜRK´Ü ANLAMAK


81 yıl önce her insan gibi Mustafa Kemal Atatürk´de dünyasını değişmiş, geride 57 yıllık bir ömür bırakmış, Bağımsız bir TÜRK devleti inşa etmiştir. Asker ve devlet adamı olan Gazi ile ilgili bir kaç bilgiyi paylaşmak istiyorum.

Tunus Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Abdulcelil Temimi "Türk Arap Diyaloğu Üçüncü Kongresinde" yaptığı konuşmada diyor ki: "Atatürk, Tanrı Tarafından Türkiye´ye bahşedilmiş büyük bir armağanıdır, mutluluktur. Atatürk´ün fikirleri, bu gün içinde geçerli olabilecek, birçok unsur içeriyor. Onun fikirleri bugünkü dünyada karşılaşılan sorunların çözümü için de aydınlatıcı bir kılavuzdur".
ŞARK MİLLETLERİ KURTULACAK
Bir zamanlar Mısırın Türkiye büyük elçiliğini yapmış bir zat şunları anlatıyor. "1933 Martında Atatürk´ün Mısır elçiliğine gelişini hatırlıyorum. Sabah yaklaşıyordu. Şafak sökmek üzere idi. Neşe içinde bulunan Atatürk:
-Şarktan şimdi doğacak güneşe bakınız, dedi. Ufukta görünen ilk ışıkları belirmişti. Devam etti:
-Şimdi, görün ağardığını nasıl görüyorsam, uzaktan bütün şark milletlerinin uyanışlarını öyle görüyorum. İstiklal ve hürriyetine kavuşacak daha pek çok kardeş millet var. Bu milletleri bütün güçlüklere, bütün engellere rağmen her şeyi yenecekler ve kendilerini bekleyen güzel geleceğe kavuşacaklardır. Sömürgecilik ve emperyalizm yeryüzünde yok olacak ve yerine milletler arasında renk, ırk ve din farkı aramayan yeni bir ahenk ve işbirliği çağı gelecektir.
Biraz durdu, sonra sözlerine şunlar ilave etti:
-"Size bu sözleri söyleyen Cumhurbaşkanı değil, Türk milletinin sadece bir ferdi olarak Mustafa Kemal´dir.´´
ATATÜRK BİZDEN BİRİDİR
Cumhuriyetin 12.yıl dönümü için afişlere yazılmak üzere pek çok söz hazırlanmıştı: "Atatürk bizim en büyüğümüzdür,Atatürk bu milletin en yükseğidir,Türk milleti asırlardan beri bağrından bir Mustafa Kemal çıkardı", gibi...
Bu sözler listesini gözden geçiren Atatürk, hepsinin üstünü çizdi ve kendi eliyle şunları yazdı:
"Atatürk, bizden biridir."
TARİH ZORLAMAYI SEVMEZ
Bir gün gayretkeş bazı kimseler, Ankara ve İstanbul şehirlerinden birinin adının "Atatürk" olarak değiştirilmesi konusunda kanun teklifi hazırlamışlardı. Tasarıyı Atatürk´e verdiler. Okudu ve şöyle karşılık verdi:
-"Bir adın tarihe kalması ve ağızlarda söylenmesi için, şehirlerin temellerine sığınmak şart değildir. Tarih zorlamayı sevmeyen nazlı bir peridir. Fikirleri tercih eder.´´
HÜRRİYET BENİM MAYAMDIR
Atatürk bir gün şöyle demişti:
"Hürriyet benim karakterimin mayasıdır. Bir millette şerefin, haysiyetin, namusun ve insanlığın olabilmesi ve kalabilmesi, o milletin hür olabilmesine bağlıdır. Ben bu vasıflara çok ehemmiyet veririm ve bu vasıfların bende olduğu kadar milletimde olduğuna da inanırım. Ben yaşayabilmek için mutlaka bağımsız bir milletin evladı olmalıyım. Milletin hürriyeti benim için bir hayat meselesidir."
MALINI MİLLETE BIRAKIRKEN
Mustafa Kemal Atatürk kendine ait bütün menkul ve gayrimenkullerini millete bağışlamıştır. Bu sırada Başbakana bir birde telgraf göndermiş ve şunları söylemiştir:
"Ben gerektiği zaman Türk milletine en büyük hediyem olarak canımı vereceğim. Bu gün şu vasiyetle ona verdiğim hediyemin, ona vermeyi düşündüğüm asıl hediyenin yanında hiçbir değeri yoktur."
Ruhu şad olsun.