Abdurrahman ZEYNAL


AZİZİYE TABYALARI, NENE HATUN VE 9 KASIM RUHU-3


 

9 Kasım Cuma sabahı sabah Ezanlarıyla birlikte Torunlar ecdadına yürüyor. Bu vesileyle tüm torunları bu anlamlı yürüyüşe katılmaya davet ediyoruz.

TABYALARDA ANIT MEZARLAR YAPTIRILIYOR
1950 sonrasında 3. Ordu komutanı Nurettin Baransel 93 harbinde defnedilen şehitlerin mezarlarının düzenlenmesini istemiş teşkil edilen heyette 3. ordu Kurmay Başkanı Korgeneral Ragıp Gümüşpala, Belediye reis vekili Cemil Bey, Müftü Solakzâde Sakıp Efendi, ve gazeteci Veysi Salman´dan oluşan heyet Müftü Sadık Efendi nezaretinde açılarak 50 kadar hazırlanmış bez torbalar içine konulmuş olan naaşlar abidenin sağ tarafına düşen kısımda hazırlanmış olan yerlerine konulmuşlardı.

Ancak alanın farklı yerlerine defnedilen şehit mezarları unutulmuş, kar ve fırtına üzerlerini toprakla doldurmuştu. 2012 yılı haziranında alanı gezen Abdurrahman Zeynal üzerleri toprakla dolmuş olan bu mezarları yeniden gün yüzüne çıkmasına sebep olmuş Pusula Gazetesi muhabiri ve Doğan Haber Ajansı muhabirini alarak 9 Kasım 2012 yılında tabyalara giderek konuyu haber olarak kamu oyuna açıklamış, alanın üç ayrı yerinde tespit ettiği aziz şehitlerin mezarları ilerleyen yıllar içinde yeniden çevre düzenlenmesi yapılarak şehitlikler bugünkü şekle getirilmiştir.

Yine Abdurrahman Zeynal´ın 13 Temmuz 2013 tarihinde dönemin valisi Ahmet Altıparmak´ı bilgilendirilmesiyle birlikte 9 Kasım Aziziye Tabyaları yürüyüşü başlatılmıştır.

Bu yıl yapılacak yürüyüşle altıncısı gerçekleşecek olan "Torunlar ecdadına yürüyor" yürüyüşüne tüm vatandaşlarımızı bekliyor, saygılar sunuyoruz.

5 Kasım 2018/ ERZURUM
Abdurrahman Zeynal 
Milli Parklar Alan Kılavuzu

Kaynakça:

Mehmed Arif, Başımıza Gelenler Akçağ yayınları, İstanbul, 2016.
Vehbi Kocagüney, Erzurum Kalesi ve Savaşları, Er-Vak Yayınları, Erzurum, 2015.
Vehbi Kocagüney, Aziziye Tabyası Savaşları, Er-Vak Yayınları, Erzurum,2016.
Sabri Topdağı, Aziziye-Mecidiye Tabyaları ve Tabyalarda Yazılan Destan, Er-Vak Yayınları, Erzurum 2017.
Erol Kürkçüoğlu, 8-9 Kasım 1877 Aziziye Zaferi, Atatürk Üniversitesi Yayınları, Erzurum , 2014.
Murat Küçükuğurlu, Erzurum Tabyaları ve Kışlaları, Büyükşehir Belediyesi Yayınları , İstanbul, 2013.