Orhan DURMUŞ


BOŞ KONUŞMA


Söz gümüş ise sükût altındır?

Demişlerde boşa dememişler onlarca ses ve kuru gürültü arasında sözü dinlenir kişiler arar olduk. Günümüz teknolojisiyle zaman denilen kavram o kadar kısaldı ki öğrenim süresi haberdar olma v.b. her şey eskiye nazaran önemini yitirdi. Artık herkes her konuda bilirkişi olmaya başladı. Bu sebeple de kuru gürültüler uğultu artar oldu.

Yüzeysel, basit ve düşünülmeden konuşan insanlar en basit konuları bile içinden çıkılmaz hale getirip, birkaç cümle ile anlatılabilecek konuları uzatıp anlatmayı marifet gibi algılarlar. Bu tarz insanlar için konunun ne olduğundan çok kendilerinin ne düşündüğü önemli olduğundan konu uzar ha uzar? her konu hakkında fikir beyan etmekte üzerlerine yoktur.

Susmak gerçekten ibadettir. Kendinize haksızlık yapıldığını düşündüğünüz anlarda dahi susmak bazen en güzel cevap olabilmektedir. Susmanın önemi anlatmakta bitmeyecek kadar güzeldir o yüzden sükût Altındır demişlerdir. Az konuşmak yerinde ve yeterince konuşmak toplum içerisindeki yerinizi korumanıza, insanların sizinle ilgili düşüncelerinin pozitif olmasına sebep olacaktır. Bilgi düzeyinizin farkında olup bilip bilmedikleriniz her konuda konuşmamanız gerekir. Her konuda bir kişinin uzman olması bilmesi mümkün değildir. Her konuda bir fikri ve yorumu olabilir ama bunu da her daim ifade etmenin gereği yoktur.

Boş konuşmamak her zaman en iyisidir.