Orhan DURMUŞ


ÇIĞIRTKAN CAZGIR SENİ?


 

Felaket tellalları?

O kadar çok var ki etrafımızda bir olay olmadan olmuş gibi davranan küçücük durumları abartarak kendine fırsat sağlayan çığırtkanlar?

Yer yüzünde felaket çığırtkanlığı yapan cazgır insanlar?

Çığırtkan horozlar vardır. Sesleri hem gür hem de rahatsız edicidir. Onu duymak istemezsiniz, onu duymamak için uzak durmaya çalışır ondan kaçarsınız. Çığırtkan insanlarda bunu bilirler işte! en olmadık durumlarda üste çıkmak için çığırtkanlık yaparlar. Hatasını yakalayacağını anladığın anda ötmeye başlar algını farklı bir yöne çekmek için uğraşırlar, baktı olmuyor ikinci taktik konu dışı alakasız konuya dahilmiş gibi ondan bahsederler asla susmadan ardada konuşur. Sen olduğuna olacağına pişman olur susarsın.

Çığırtkanlık diye bir meslek varmış eskiden, kendilerine has bir edebiyatı olan çarşı ve pazarlarda ilgiyi, algıyı üzerlerine çekmek için türlü figürler yaparak yüksek sesle bağırır müşteriyi üstlerine çekmeye çalışırlar.

-          Gel vatandaş gel? batan geminin malları bunlar!

Evet çığırtkanlık bir meslek hala daha devam eden mesleğinin çığırtkanlık olduğunu bilmeden yapılan bir meslek. Cazgırlıkta bir meslek oda güreşçiler er meydanına çıkmadan önce hem ortamı kızıştıran hem de pehlivanları güreşmeden evvel seyirciye taktim eden tanıtan kişiye cazgır demir. Köy ağalarından methiyeler dizerek çeşitli tekerlemeler söyleyerek bağış toplar hem de yapılacak olan müsabakaya heyecan katar. Toplanan bağışlar, yardımlar güzeşte birinci olan pehlivana ödül olarak verilir. ?Cazgırlık yapma´ değimi de buradan türemiştir.

Bu anlattıklarım hala bir meslek olsa da şimdilerde kötü manada cazgırlık ve çığırtkanlık yapanlardan sıkıldım. Kötü haber tez duyulur, dilimize bile yerleşen bu değim işte çığırtkanların felaket tellallarının görevini hala yaptığına işarettir. Bir firma başarılı geçirdiği bir yılı bu kötü çığırtkanlar kan emicileri yüzünden kötüye gidebilir. Maddi anlamda sıkıntılar yaşayan biri bu durumu çığırtkanlık yaparak herkese ilan edenler yüzünden işleri daha kötüye gider ve toparlayamayacak duruma gelebilir.

 Kendi menfaatleri yüzünden bir yer edinmek, edindikleri tahttan inmemek için sahte itibarlarının bozulmaması için cazgırlık yapıp, başkaları için çığırtkanlık yaparak ilgiyi ve algıyı başka yöne kaydırıyorlar.

Sizin de etrafınızda da var mı? Bu cazgırlardan, çığırtkanlardan ?