Abdurrahman ZEYNAL


ÇOK KOLAY ANLAŞILACAK KİTAP KURAN-I KERİM

Çocukluğumuzda, gençliğimizde hep duyardık... Kuran Mealini, anlamını, kısa tefsirlerini okursanız anlamazsınız. Halbuki Kuran-ı Kerimi gönderen irade bu kitabın anlaşılmasını ve hayat haline getirmesini murt etmişti.


 

Çocukluğumuzda, gençliğimizde hep duyardık... Kuran Mealini, anlamını, kısa tefsirlerini okursanız anlamazsınız. Halbuki Kuran-ı Kerimi gönderen irade bu kitabın anlaşılmasını ve hayat haline getirmesini murt etmişti.

Yıllar içinde Kuran-ı Kerimi okudum. Üzerinde düşündüm. Kafa yordum. Gördüm ve anladım ki Allahın mesajı çok kolaylıkla anlaşılmaktadır. Bir, iki, üç defa okuyunca içimde bir huzur ve kalbi rahatlık, zihnimde berraklık oluştu. Nasıl mı....?

Fatiha suresini okuyup anlamayacak aklı başında hiç kimse yoktur. Allah çok açık, net, anlaşılır ifadelerle bizlere hitap ederek "yalnız bana kulluk edin, yalnız benden isteyin" buyuruyor.

Bakara suresinin ilk beş ayeti muhteşem bir tanım yapıyor. Müminler öyle kimselerdir ki onlar gayba inanırlar, namazı dost doğru kılarlar ve kazandıklarından infak ederler. Burada anlaşılmayacak ne var ki...

Hemen surenin devamında kafirlerin, münafıkların nasıl kimseler olduğunu ilan ederek inan insanları uyarıyor.

İnsanların nasıl ve kimlerle evlenebileceğini açıklayan ayetlerin varlığı, ölçü ve tartının nasıl yapılacağının önemi yine tek tek anlatılmaktadır.

Yalan söylemenin, iftira etmenin, yetim malını yemenin, kul hakkına zarar vermenin, insanlara, hayvanlara zulmetmenin ayrıntıları izah edilerek müminlerin bu konularda nasıl davranacakları açık ve net ifadelerle insanlar uyarılmaktadır.

Hayvanata karşı yükümlülükler, tabiata karşı davranışlar, insanlara öğretilerek her konuda hassas olunması öğütlenmektedir.

Kuran-ı Kerimde ay, yıldızlar, güneş ve kainatla ilgili ayetlerde insanlara nice öğütler verilmektedir. Başınızı gök yüzüne çevirin bakın orada bir çatlak görebilir misiniz? ilahi ikazıyla insan oğluna muhteşem dersler verilmektedir.

Gemilerin denizde gitmesi, deniz hayvanlarının varlığı ile ilgili ayetler okunduğunda gayet net bir şekilde anlaşılmaktadır.

Kainatın yaratılması, devam ettirilmesi konusuna dikkat çekilerek "ilahlık konusu" sıkça vurgulanmaktadır. Dolayısıyla bütün bu muazzam yapının ancak tek bir ilahın eseri olduğu ve bu ilahında Alemlerin Rabbi Allah(C.C) olduğu beyan edilerek şirkten uzak durulmasını tembih eden ayetler okunduğunda gayet net olarak anlaşılmaktadır.

Adaletle ilgili ayetler ile mülkün adaletle kaim olduğu, zulmün çıkar yol olmadığı, insanların doğuştan temel haklara sahip olduğu, bunlara asla zarar verilmemesi gereken tembihlerin sıkça vurgulanmasının anlaşılmayacak neyi var....?

Dikkatli bir okuma, dikkatli bir düşünme gerçeği önümüze koymaktadır.

Netice olarak Kuran-ı Kerim, Kelam-ı Kadim okunduğunda insan ruhunda derin iz bırakan, anlaşılması konusunda kolaylıklar sağlayan kitabımızı gelin okuyalım, öğrenelim....Kendimizin ve insanlığın kurtuluşunun tüm yol haritası bu kitaptadır. Ne mutlu o kimselere ki Allahın mesajını okuyup, anlayıp, anlatıp ve o istikamette yaşamaktadırlar.

Selam olsun bu güzel insanlara......