Orhan DURMUŞ


COVİD-19 SONRASI YENİ DÜNYA DÜZENİ


Covid ? 19 salgın hastalık sebebiyle dünya zor günler geçiriyor. Bu salgın için alınan tedbirler bundan yıllar sonra yeni dünya düzeni hakkında bazı fikirler vermektedir.

 

Sosyal mesafe, maske, sokağa çıkma yasağı derken daha önceden bir çoğumuzun karşılaşmadığı durumlarla karşı karşıya kaldık. Yoğun iş tempomuzun bir anda yavaşlaması ekonomik sıkıntılarımız bizleri başka bir düzende hayatımızı idame ettirmeye mecbur bıraktı. Artık alışverişlerimizi keyfe göre değil ihtiyaca göre almaya başladık. Kişisel temizliğimize ve toplumsal bazı kurallara daha çok riayet etmeye başladık. Dışarıda değil evimizde daha çok vakit geçirmeye başladık. Bazı durumlara alışamadık sosyal mesafenin soğuk manasını fiziki mesafe olarak değiştirdik çünkü bizler diğer milletlere göre daha sosyal ve samimi insanlarız. Devlet kurumları, özel işletmeler bu dönemde yeni çalışma stratejileri geliştirdiler. Toplu olarak çalışan kalabalık şirketler vardiya sistemine geçerken, bazı firmalar kapanmak zorunda kaldı. İletişim firmaları ve yine bazı devlet kurumları personellerini evlerden çalıştırmaya başladı.

 

Korkarım bu salgın hastalık bazı komplo teorilerinin de gerçek olabileceğini gösteriyor. İş gününün insandan alınarak makinelere daha çok yer verildiğini görmeye başlayacağımız yeni çağ başlıyor. Erzurum da bir akaryakıt istasyonunda yeni uygulamaya konulmuş bir uygulama gördüm tıpkı Amerikan filmlerinden alışık olduğumuz bir sistem aracınızın yakıtını kendiniz alıyorsunuz ödemesini de makine sayesinde yapıyorsunuz. Bu tablo bu salgın hastalıkla beraber bu yeni dünya düzenine geçiş olduğunu anlamama sebep oldu. Belki abartıyorum ama önümüzdeki yıllarda teknolojinin o soğuk yüzünü daha fazla görmeye başlayacağız galiba;

 

İlerde belki otomobillerde otomatik pilot geliştirilecek ve kendi kendine yönünü bulabilen bu araçlar toplu taşımalarda ve taksilerde devreye sokularak vatandaşların temasını azaltmak anlamında taşımaları sağlanacak. Bankalar, devlet daireleri, kalabalık olarak insanlara hizmet veren diğer kurum ve kuruluşlar da insan istihdamını azaltarak daha çok makineye dönüşmüş iş gücü görmeye başlayacağız. Kaldı ki şimdilerde bankalar artık vergi ve kurum ödemesi için veznelere gittiğiniz zaman ?bu ödemeleri ATM lerden yapabilirsiniz? diyorlar. Maaşlarımızı, ödemelerimizi, ihtiyaçlarımızı, dilekçelerimizi, siparişlerimizi her şeyi bir makine aracılığı ile kısmen yapıyorduk ama artık tamamen yapacağımız bir döneme doğru gidiyoruz. İnsansız uçabilen küçük icatlar türedi hepinizin malumu bunlarla yaptığımız alışverişlerin, posta, kargo v.b. teslimatlarını da bu makineler aracılığı ile yapacağız. Pandemi döneminde sevdiklerimizle görüntülü konuştuk, iş toplantılarımızı görüntülü yaptık. Belki ilerde mahkemeler, iş görüşmeleri, kız isteme merasimleri v.b. tüm işlemlerde görüntülü gerçekleştirilecek. Polis, jandarma gibi kolluk kuvvetlerimizin yerini Robocoplar alacak bunların artık bir hayal olmadığını görebiliyorum. İşte bu korona sebebiyle yeni dünya düzeni buna entegre olmaya çalışmaktadır.

 

                Sizleri bilmem ama daha soğuk ve samimiyetsiz günlere geçiş yapıyoruz galiba?