Orhan DURMUŞ


DÜNYA KADINLAR GÜNÜ


Anne, abla, hala, teyze, kardeş, eş?.

Dünya kadınlar günü tüm dünya kadınlarına mutluluk, huzur, esenlikler getirmesini yüce Allahtan dilerim?

Tüm yaratılanları Allah iki türden yaratmıştır. Yaratılan tüm varlıklar kadın ve erkekten ibarettir. Dünya sadece kadınlara mahsus olamadığı gibi erkeklere de mahsus olamaz. Bu vesileyle birlikte yaşamanın birbirine eş olmanın bilincini taşıyarak bu özel günün değer ve kıymetini anlatmaktan çok eşlerimizin değerleri ve sorunlarını dile getirmek zorundayız. Herkesin hemfikir olacağı gibi kişilerin önemi bir güne sıkıştırılacak kadar değersiz olmamalıdır.

Kadın olmak erkeklerin egemen olduğu bir dünyada gerçekten zor. Tarihin karanlık sayfalarında birçok eziyetlere maruz kalan kadınlarımız şimdilerde de aynı zihniyette olan insan müsveddesi kişiler tarafından eziyetler devam etmektedir. Kadın olmak boyun bükmek kabullenmek olmamalıdır.

-          Dizini kır evinde otur!

-          Elinin hamuru ile erkek işine karışma

-          Kadın evden çıkmaz, çıkarsa söz olur?

-          Konuşma, sus!

-          ? v.s.

Bu sözleri hepimiz duymuşuzdur. Erkeklerin fiziki gücü ellerinde bulundurması yıllar boyu kadınların bazı durumlarda haksızlıklara sebep olmuştur ve hala olmaktadır. Bir kere ?NAMUS? kavramı kadınları temsilen oluşturulan bir kavram değildir. Namus, edep, haya hem erkek hem kadın için erdemdir. İnsan olmanın gereklerindendir. Bu kavram kadının üzerine yapışıp kalması toplumsal problemlere yol açmaktadır. Bence namus erkeklere daha çok yakışan bir kavramdır. Bir toplumda erkeklerin namus kavramına verdiği önem ne kadar artarsa ahlak o derece düzelecektir. Eşini, sevdiğini aldatan kadın veya erkek hiç fark etmez kim olursa olsun sonuç olarak karşı cinsle aldattığından erkekler daha çok aldatır veya kadınlar daha çok aldatır şeklinde bir yorum yapmayacağım.

Kendi hayatına eş arayan hayat arkadaşı arayan kişiler her zaman o kişinin ilki olmak isterler. Daha öncesinde kimseyi sevmemiş eli eline değmemiş kişiler isterler, haklıdırlar da? ancak o kişi karşısına çıkıncaya kadar geçirdiği süreç vicdani olarak sorgulanmalıdır. Tek taraflı olarak dilediğini yapan karşı cinsi av olarak gören ve bu şekilde hayatını sürdürdükten sonra eş olarak seçtiği kişinin geçmişi ile yaşamak onu yadırgamak veya sorgulamak yersiz ve gereksizdir.

Bir toplumda kadın hakları, şeklinde bir yasanın var olması bile beni rahatsız ediyor. Rahatsız olduğum durum kadın haklarının yasalaşması haklarının koruma altına alınması değildir, buna mecbur kalınması insan olarak şahsımı utandırmaktadır. Kadının tıpkı erkekler gibi hakkı vardır. Her iki cinsiyette insan olarak aynı haklardan yararlanmakta özgür olmalıdırlar. Kişisel hakların ihlal edilmesi toplumsal bir probleme dönüştürdüğümüzden bu durumu devlet koruma altına almak için yasalaştırmıştır. Dilerdim ki bu tarz yasaların çıkmasına gerek dahi duyulmayan bir toplumda olsaydık.

Dediğim gibi kadın olmak zor? fiziki ölçülerinizin fikrinizden, düşüncelerinizden daha önemli olduğu ne giyip ne giymediğinizin merak konusu olduğu, bu durumun namus ve haysiyetinizle bağdaştırılması, yapabileceğiniz işlerin sınırlandırılması? v.b. bu anlamıyla kadın olmak gerçekten zor olduğunu düşünüyorum.

Bir toplumda kadının dışarıda dolaşmasının ahlakla bağdaştırılması konuşulurken, kadının rahatça istediği saatte dolaşamama probleminin erkekler açısından ahlaksızlık olduğu tartışılmıyorsa o toplumda hala kadın hakları ihlal ediliyor demektir. Kadının rahatça dışarıda dolaşamamasına sebep olan erkekler! siz olduğunuz için kadının dışarıda rahat değiller ve belirli saatlerde dışarıda olmaları onların tehlikede olmalarına sebep sizlersiniz onların ahlaksız olduklarında dolayı değil? kadınların tıpkı mesai kavramı gibi ne zaman dolaşmaları gerektiğini biz erkeklerin pis zihniyeti sonucu psikolojik olarak belirlenmiştir. Bizler gece tek başına savunmasız bir kanın için düşüncelerimiz ahlaksız olduğu için ahlaksız düşüncelerimizi onlara yansıtmamızdan kaynaklanmaktadır. Bizler eğer kötü zihniyetlerimizden arınmış olsaydık kadınlar özgürce istedikleri saatte dolaşmaları bir değer olur ve problem yaşamadıkları için kadınlarımız o saatlerde güvende olurlardı? İyi bir eğitimle ahlaki yapımızın geliştirilmesi gerekiyor bu sayede birçok sorun kökünden kazınacaktır.  

Bu vesileyle başta canım eşim, annem, ablam, teyzelerim, halalarım, arkadaşlarım gününüzü en içten dileklerimle kutluyorum.