Orhan DURMUŞ


Ebru Sanatının Tarihçesi


Ebru sanatının nerede ve ne zaman başladığı kesin olarak bilinmemektedir. 13. yüzyılda Türkistan´da, Semerkant´ta ve 14. yüzyılda İran´ın doğusundaki Herat Yöresinde yapıldığına dair bazı kaynaklar bulunmaktadır. Ebru da aynen kağıt gibi İpek Yolu ve diğer ticaret yollarını kullanarak doğudan batıya yayılmıştır.

Tarihi tespit edilen en eski ebru 1447 yılına ait olup, Topkapı Sarayı´nda bulunmaktadır. Bu eserden hem Sayın M. Ali Kağıtçı, hem de Sayın Uğur Derman bahseder. Osmanlı döneminde birçok ebrucu yetişmiştir. Bu dönemde ebrulu kağıtlar devlet belgeleri ve resmi yazışmalarda zemin olarak kullanılmıştır. Buradaki başlıca amaç estetik değerlerin yanı sıra tahrifat girişimini engellemektir ki; bugün çek, senet ve kâğıt paralar üzerindeki karmaşık desenlerin mantığı buna dayanmaktadır. Ebru tarihinde bugüne kadar tespit edilebilen ilk ebrucu ?şebek? lakabı ile bilinen Mehmet Efendi´dir. Ebru yapımı ve terkiplerini anlatan en eski belge niteliğindeki ?Tertib-i Risale-i Ebri? adlı eserde adı geçer ki ?Allah rahmet eylesin? duası ile anılır.

 

Ebru tarihinde bilinen en önemli üstatlardan biri de Hatip Mehmet Efendi´dir (vefat t. 1773). Günümüzde ?Hatip? adı ile anılan ebru türünü çokça kullandığından bu adla anılır olmuştur.

 

1846 yılında vefat ettiğini bildiğimiz Şeyh Sadık Efendi´nin, ?Ebru´yu Buhara´da öğrendiği ve iki oğlu Edhem ve Nazif Efendilere de öğrettiği bilinmektedir. Hezarfen ünvanı ile anılan İbrahim Edhem Efendi´nin ebru alanındaki şöhreti saraya kadar ulaşmış ve eserleri devrin padişahı Abdülaziz´i de etkilemiştir. Son Osmanlı ebru üstadlarının en önemlilerinden Necmeddin Okyay (1883-1976) üstadı Edhem Efendi gibi birçok hünerin (okçuluk, mürekkepçilik, ahercilik, hattatlık, mücellitlik, gül yetiştiriciliği?) ustasıydı. Hezarfen lakabı ile anılırdı. ?Çiçekli Ebru´ları ilk uygulayan kişidir. 1916?da Medreset-ül Hattatin´de başladığı ebru hocalığını Güzel Sanatlar Akademisi´nde 1948?e kadar sürdürmüştür. Ebru Sanatını oğulları Sami (1910-1933) ve Sacit (1915-1998) ile yeğeni Mustafa Düzgünman´a (1920-1990) öğretmiştir.

Günümüzde bu sanatı devam ettiren ustalar arasında Niyazi Sayın, Fuad Başar, Alparslan Babaoğlu, Timuçin Tanaslan, merhum Nusret Hepgül, Feridun Özgören ve bir çok genç sanatçı mevcuttur.