Abdurrahman ZEYNAL


ERZURUM KALKINACAKMIŞ


 

Gönlümüz içinde yaşadığımız, havasını soluyup, suyundan kana kana içtiğimiz şehrin gelişen ve değişen dünyada yerini en üstlerde alarak gelecek kuşaklara; alt yapısı tamamlanmış, işsizliği kalmamış, mutlu bir şehir bırakmak olmalıdır.

Gazetelerde okuyor, siyasilerin nasihatlerini dinliyoruz. Yatırımların geleceği vaatlerini ballandıra ballandıra anlatıyor ve biz yaparsak böyle yaparız diyorlar.

Ancak bu işe geçmişi tarayarak bir baksak acaba söylenenlerin kaçı gerçekleşmiş? Tarım ve hayvancılık ne seviyede?  İnsanlar neden sürekli göç ediyorlar? Evet bu ve benzeri soruların cevabı ilim adamları tarafından verilmeden Erzurum gelişemez, sanayileşemez, kalkınamaz.!

Neden mi?

1-1950 yılında açılan konserve fabrikası, 1956 yılında üretime geçen şeker fabrikası, 1963 yılında devreye giren yem fabrikası, 1962 yılında üretime başlayan Pasinler Tuğla ve Kiremit Fabrikası, 1932 yılında üretime başlayan Kiremit ve Tuğla Fabrikası, Ilıca Süt Fabrikası, Doyasan Margarin Yağ Fabrikası, Kale İplik fabrikası, TESTAŞ Elektronik Fabrikası, Deri ve Yapağı Fabrikası, DERSAN TAŞ ayakkabı fabrikası, Tarım Aletleri Fabrikası ve diğer fabrikalar neden, nasıl, niçin kapatıldı? Kimler bu tesisleri kapattı?

2-Palandöken, Allahuekber, Mescitli, Kop ve diğer yaylalardaki küçük ve büyük baş hayvan sürülerinin akıbeti ne oldu? 1990´larda 3.200.000 canlı mal varlığına sahip şehrimiz bugün neden 900.000 binlere gerileyen canlı hayvan varlığını bütün sebepleri ve sonuçlarıyla analiz etmedi?

3-Her zaman öğündüğümüz Palandöken kayak tesislerini hala neden uluslar arası bir marka haline getiremedik? Neden Kandilli, Konaklı tesisleri istenilen seviyeye çıkarılamadı?

Kış turizmi herkesin ağzında ama neden hala gerilere gidiyoruz? Neden bir uluslar arası başarı elde edemiyoruz? Bunları objektif , bilimsel ve evrensel bilgilere göre  neden değerlendirmeyi hala yapamıyoruz.?

4- Sağlık Turizmi konusunda söylenen bir çok bilgi olmasına karşılık neden şehrimiz sağlık turizmi konusunda gerilemeye devam ediyor? Bunun sebepleri nelerdir?

5-Özellikle şeker pancarı üretimi il genelinde dibe vurdu? Tercan , Çayırlı şeker pancarı Ilıcaya gelmese Fabrikayı kapatacak mıyız? Mesela 1996 yılında 461 000 ton pancar işleyip 60.000 ton şeker üreten tesiste 2015 yılında  151.000 ton pancar işlendi..?

6-ERVAK´ın sempozyumuyla başlayan ve önümüzdeki yıl açılacak olan OVİT tünelleri konusunda bölgesel bir çalışma varmı? Varsa hangi düzeyde?

7-Erzurum kara, hava,demir yolu taşımacılığının durumu ne? Bu imkanlardan şehirli ne kadar yaralanıyor? Örneğin hava alanı park işletmecisinin il dışından olması biraz garip değil mi?

8-Bütün bunları organize edecek, ticari, sınai işletmesi olan bırakın 100, 200 yıllık aile ve işletmeyi  40-50 yıllık ticari geleneği sürdüren kaç aile var? Çünkü hayatın her alanında tecrübe, bilgi, disiplin esas olduğuna göre bunların cevabı ne durumda?

Netice olarak her gelen yapacağız , edeceğiz, daha ne istiyorsunuz para gönderdik ya sözlerinden kurtulup kalkınmanın , gelişmenin  objektif şartlarını sağlamadığımız sürece ve şehrimize pozitif ayrımcılık yapılmadığı sürece  Erzurum kalkınamaz. Bizi boşuna ümitlendirmeyin...!