Ayhan YİĞİT


ERZURUM´DA HAVA KİRLİLİĞİ


 

Yaz günü, Erzurum´un havası temizken, yaylalarda yaşamı kolaylaştıran, sağlığı destekleyen, bol oksijenli hava varken; bu hava kirliliği nereden çıktı ve niye bu başlık atıldı, diye düşünülebilir?

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Sayın Rahmi Şenocak,, basına yaptığı açıklamada bu konuya değiniyor: Dİyor ki, ?Erzurum´un havası oldukça kirli. Kışın bayağı sıkıntı çekiliyor ve vatandaşlarımızın sağlığına zarar veriyor.

Geçen kış gelişmiş cihazlarla çeşitli noktalarda ölçüm yaptırdık. Kabul edilir değerlerin çok üstünde çıkıyordu. Bu kirli havanın düzelmesi için tedbir alınmalı. En etkin önlem de şehrimizde doğal gazın yaygınlaştırılmasıdır?.

Sayın müdürümüzü kutluyorum. Gerçekleri belirtiyor, önlemi için yol gösteriyor.

Teknik konulara değiniyor; ?Doğalgazın yaygınlaşması lazım? diyor. ?Kömürün, kalorisi az, duman ve kirleticileri çok olduğu için, hava kirliliği kaçınılmaz oluyor.? diye belirtiyor.

Hava kirliliğinin insan sağlığı üzerinde olumsuz etki yaptığını bilmeyen yok.

Önemli olanlardan bahsedeyim:

Kardiyo ? vasküler sisteme ?Kalp ? Damar sistemi?; kalp hastalarının, tansiyon hastalarının damar sertliği olan hastaların, hastalıklarını artırır , tehlikelere ve komplikasyonlara sebep olur.

Bunlar; kalp krizi, beyin kanaması, felç ?. vs.

Solunum sistemine; Astım, KOAH, Kronik, Bronşit, Pnomoni ?Zatürre?, Faranjit, Larenjit, Rinit, Nezle, Grip ? vs. Bu hastalıkların var olanlarını artırır ve ağır geçmesine neden olur, hatta krizlere sebep olabilir. Hasta olmayanları hasta yapabilir?

Havadaki partikül ve islerin, solunum yollarındaki mukoza ve epitel hücrelere kontak ?değme ? dokunma? ve yerleşmesi sonucu (yabancı cisim); ödem ve allerjik oluşumlara sebep olur. Öksürük ve benzeri rahatsızlıklar oluşur?

Ayrıca hassaslaşan, fonksiyonu azalan ve savunması yetersiz kalan bu dokulara; her çeşit miktar organizma daha kolay yerleşir ve çoğalır. ?Dolayısıyla ek enfeksiyon hastalıkları oluşur.?

Diğer sistemlere; Gözlerde konjoktivit, ciltte yanma, kızarıklık döküntüler? vs. Psikolojik olumsuzluklar, sıkıntı, stres? vs. Çalışanlarda performans kaybı, öğrenci ve araştırmacılarda adaptasyon kaybı, performans düşmesi?

Geçen kış küçümsenemeyecek boyutlarda hava kirliliği vardı. Sıkı bir takip, ölçme ve değerlendirme yapılıyordu.

Ama, o mevsimde sayın müdürüm dahil, hiçbir yetkili bu değerlerin yüksekliğinden bahsetmiyordu ve bahsedemiyordu!

Çevreciler, sağlıkçılar, akademisyen ve yazarlar bu konuya değinince de; yöneticilerin hoşuna gitmiyordu. Birçok kişi rahatsız olduğu halde söylemiyordu ve belirtemiyordu.

Halbuki bilimsel ve müspet bulgular, veriler ve istatistiki bilgiler anında verilmeli.

Sıcağı sıcağına daha etkili olur ve yetkililer tedbir alır veya tedbir için hazırlık ve planlar yapar.

Şu anda gündeme gelse de pek etkili olacağını sanmıyorum.

Tedbirler muhakkak alınmalı:

Bunlar; önce doğalgaz yaygınlaşması olmalı.

Bunun için belediyelerin desteği şart:

Mühendislik, proje destekleri, cihaz makine destekleri?. İşçilik destekleri gibi?

En etkili destek ise, doğalgaz fiyatında indirim olur. Millet zaten bunu bekliyor.

Önümüz yine kış, yine aynı sıkıntıları çekmemek için, şimdiden harekete geçmek lazım.

Doğalgazın yaygınlaşması, ücretinin düşmesi , şehrimizin havasının temiz olması ve gelecek kışı rahat geçirmemiz dileğiyle.

Hoşça kalın.