Abdurrahman ZEYNAL


ERZURUMDA İŞGALLERİ TELİN ETMEK İÇİN MİTİNGLER DÜZENLENİYOR.


18 Mayısta Lalapaşa meydanında binlerce Erzurumlunun katıldığı büyük bir miting tertip edildi. ABD ve diğer devletlere telgraflar çekildi. Gönderilen telgraflarda Cevat, Süleyman Necati ve Hüseyin Avni Beylerin imzaları vardı.
İzmir işgal edilmiş, Erzurum halkı protestolara başlamışken ilçeler boş mu duracaktı. Durmadılar, onlarda işgali lanetlediler, telgraflar çektiler. Bayburt Müdafa-i Hukuk-ı Milliye Reisi Fahreddin İzmir´in işgal edilmesini protesto edenler arasında idi.
Bayburt´ta başlayan protesto dalgası Hınıs kazasında yapılan mitingle devam etti. Alınan kararları telgrafla ilgililere gönderen heyetin başkanlığını Belediye Reisi İsa Bey ve heyeti yapmıştı. Başta İstanbul hükümeti olmak üzere tüm devlet başkanlarına telgraflar çekilmişti.
Pasinler kazası adına Belediye Reisi Derviş Efendi, 5000 kişinin katıldığı dev miting sonrası alınan kararları telgrafla dünyaya duymak ve ilgili tüm devletlere işgalin sona erdirilmesi için çağrıda bulundu.
Şehir ve ilçelerde öfke dinmiyordu. 2 Haziran´da Erzurum ve Pasinler halkı İzmir´in işgalini telin eden mitingler tertip ediliyor, derhal işgale son verilmesi isteniyordu.
3 Haziran 1919 yılında İspir´de büyük bir miting daha yapılmış, 20 bin kişi mitinge katılmış, Kaymakam Nesimi Bey alınan kararları telgrafla ilgili tüm devletlere iletmişti.
İspir Müdafaa-ı Hukuk-ı Milliye Reisi Cemal Bey, Vilson´a işgalin sonlandırılması için telgraf çekiyor ve işgali protesto ediyordu.
Hınıs Kazasında ikinci bir miting tertip edilmiş telgraflarla yine ilgili taraflar uyarılmıştı.
Pasinler, İspir, Bayburt, Hınıs´ı Kiğı haklı takip ediyor, Belediye Reisi yapılan mitingi telgrafla taraflara bildirenler arasına katılıyor, Hüseyin Hüsnü Kiğı´lıların duygu ve düşüncelerini dünyaya ilan ediyordu.
Bütün bunlardan sonra 7 Haziran 1919 yılında Erzurumlular durumu sadarete telgrafla bildirerek kararlı olduklarını üzerlerine düşecek görevleri yapmaya hazır olduklarını beyan etmişlerdi.