Abdurrahman ZEYNAL


ERZURUMDA GÜZEL ŞEYLER OLDU -2

Yazılarımı takip edip neden Erzurum'a yapılanları yazmıyorsun diye sitemde bulunanlar için yapılanları özetlemeye devam ediyorum.


İnönü döneminde yapılanlardan bir bölüm:

Ilıcada Arap Atları yetiştirme harası, şehir merkezinde Tohum Islah İstasyonu kurularak o günden bu günlere ışık tutulmuştur.

Erkek Muallim Mektebinin yanında Ilıcada Pulur Köy Enstitüsü açılmış,Kız Enstitüsü, Yapı Usta okulu, İnönü İlkokulu, Ticaret Lisesi, köy ilkokulları yapılarak eğitimde atılımlar gerçekleştirilmiştir. Bakırcı Medresesi Kuran-ı Kerimin öğretilmesine ve Hafız yetiştirmeye devam etmiştir.

Eski Tekel Binası, Eski Postahane Binası, Eski Ordu Evi Binası, Dönemin en önemli binaları kabul edilen Doğu Kooperatif Evler, İlçelerdeki Kaymakamlık Binaları 1939-1950 arasında inşa edilen eserlerdir.

Özellikle Askeri birliklerin Erzurum'da konaklaması sonucu yapılan askeri kışlalar bunlar arasındadır.

Aşkale'de 4. Zırhlı Tugay, Kandilli'de 6. Zırhlı Tugay, Dumlu'da 51. Tümenin kurulması neticesinde inşa edilen binalar bu dönemin eserlerindendir.

Ilıca Kaplıcalar binası, Hasankale Çermiklerinin iyileştirilmesi, Toprak Mahsulleri Ofisinin devreye girmesi, Et ve Balık kurumunun inşaatı, Mezbahanenin inşası, Ağır Bakım Ana Tamir Fabrikasının çalışmaları şehir adına gerçekleşen övünç kaynaklarıdır.

Erzurum tarihinde Demir Çelik Fabrikasından getirilen çelik borularla şehrin merkezine 1944 yılında ilk kez içme suyu döşenmişti.

Aziziye ve Palandöken Un Fabrikaları, Tuğla Fabrikası hizmete açılan fabrikalar olup, şehrin elektriksel aydınlatılması bu yıllarda yapılmıştı.

Devam edecek.