Abdurrahman ZEYNAL


ERZURUMDA GÜZEL ŞEYLERDE OLDU-4

Demirelli yıllar yani 1960-1970 arası gelişmeler özetle şöyleydi.


Bu yıllarda köylerden şehirlere hızlı bir göç başlamak üzereydi. Ancak bu yıllar eğitim açısından çok verimli geçti. Tüm ilçe ve nahiyelerde ortaokullar açılarak gençlerin önü açılmış oldu. Köylerde hızla ilkokul binaları biterken öğretmen okullarından mezun olan genç öğretmenler severek köylere dağıldılar. Bu işlerin baş mimarları Köy Enstitüsü Mezunu öğretmenlerdi.

Erzurum bu yıllar içinde; Eğitim Enstitüsü, Yüksek İslam Enstitüsü, Kız Lisesi, Kız Meslek Lisesi açılarak eğitim ve öğretime başlayan kurumlardı. Okullaşma hızla şehir merkezinde armaya devam etti.

Bu yıllarda Hasankale yolu üzerinde Pasinler Tuğla Fabrikası, Mareşal Çakmak Hastanesi yerinde Deri ve Ayakkabı Fabrikası, Dadaş Köy yolu üzerinde Erzurum Yem Fabrikası, Ilıca Süt Fabrikası, Aşkale'de Çimento Fabrikası, Bisküvi ve Akide Şeker atölyeleri şehrin ekonomisine katkı sağlarken açılan modern oteller yolcuların hizmetine verilmişti. Örnek olması bakımından bu yıllarda 50'nin üzerinde otel varken Erzurum'da Antalya'da insanlar hanlarda kalıyordu.

Palandökenlerden gelen çayların ıslahı yapılarak der3elerin üzerleri kapatılırken evlere musluk suyu götürme hizmetleri artarak devam etti. Yine bu yıllarda şehre kazandırılan kanalizasyonlar ile insanların foseptik çukurlardan kurtulmasına sebep olundu.

SSK Hastanesi, Göğüs Hastanesi bu devrede hizmete başlamak suretiyle şehirdeki hasta yatak sayısı , doktor sayısı hızla artış gösterdi. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi kapılarını yeni doktor adaylarına bu dönemde açtı.

Mahalli gazeteler bu devirde yeni imkanlar ile basın görevini yürütmeye devam ettiler. Çarpan etkileri ülke çapında oluyordu.

Tarımsal üretim artış göstermeye devam etti. Patates, şeker pancarı üretimi artmaya devam etti. Küçük ve büyük baş hayvan varlığımız üç milyonları geçti.

Traktörlerin artmasıyla makineli tarımda ilerlemeler kaydedildi. Özellikle bugün olmayan ancak 1970 öncesi Hastaneler caddesindeki Zirai Donatım Kurumu bunda etkili oldu.

Bu yıllarda Erzurum Radyosu hizmete açıldı. DSİ, Köy Hizmetleri, Y.S.E, Karayolları bölge müdürlükleri kuruldu.

Not: Devam edecek