Ayhan YİĞİT


Evet veya Hayır


 

Geçen haftadaki  yazımda :

Anayasa değişikliği oylamasına dair, bazı tespitler yapmış ve yorumlara yer vermiştim.

Bu referandumun adil ve eşit şart ve imkanlarla yapılmasının  gerektiğini , insanımızın ana yasal ,  yasal hakkı olduğunu , hür iradesiyle geleceği düşünerek karar vermesini , her partinin kendine göre programına ve ilkelerine göre çalışacağını ve belli olan tutumlarını belirtmeye çalışmıştı.

Bu referandum da milletin liderini, kişileri  ve partisini  seçmediğini ; ana yasasını , gelecekteki taahhüdünü , mukavelesini ve nasıl bir idare- yönetimle , yönetilmek istediğini seçeceğini vurgulamaya çalıştım...

Şu andaki  yöneticilerimizin ; sayın cumhur başkanımız , sayın başbakanımız, hükümetimiz (2019´da değişecek ) , meclisimiz ve liderlerin  değişmediğini, değişmeyeceğini ; değişeceğin anayasa metni, taslağı olduğunu ve belirtmeye çalıştım .

Ayrıca ; hatiplerin , konuşmacıların ve yazarların daha yapıcı olmalarının ,sivri dil kullanmamalarının daha güzel olacağını ,MİLLETİMİZDEKİ kardeşlik ve birlik  ?´anlayış ve ruhunu ?´bozmayacağını ; aksi söylemler ise , yıpratıcı ve zayıflatıcı olabileceğini, tekrar söylemek istiyorum

Oylamalar , referandumlar bir vatandaşlık görevidir. Tüm vatandaşların katılmalarının ve çoğunluk kararının daha isabetli olacağını söylüyorum. 

AKP ?nın  görüşü belli  demiştim?EVET ?İ iyi anlatmaları lazım?Evet ne getiriyor, ne götürüyor ?Onlara göre  her şeyi getiriyor !

MHP´de  EVET  diyor,bu partinin işi zor demiştim?yine tekrar ediyorum ; evet ?in daha yararlı ve faydalı olacağını anlatıp inandırmaları gerekiyor !

Bu yazıda da , belli olan parti görüşlerinden bahsederek , bazı yorumlar yapmaya çalışacağım.

Söylemlerle ve yazılarla millet korkutulmamalı... Şüphe , tedirginlik... duygularına sebep olacak söz ve deyimlerden kaçınılmalı.

Hep denilmiyor mu? "Millet hür iradesi ile karar versin , sandık başına gitsin , oyunu kullansın. "

Hür irade nasıl olur? Nasıl tecelli eder?

Serbest olmakla, baskı  yapılmamakla , korkutmamakla :

İyisi-kötüsü , karı-zararı , getirisi-götürüsü anlatılmakla  , serbest konuşmakla , yazmakla , halka / seçmene ulaşmakla , paylaşmakla... ve medeni bir şekilde; milletin kültürüne uygun olarak  kırmadan , dökmeden  yarışmakla...

Fikirler , görüşler, iyilikler, iyi yönler, güzel sözler ve güzel gelecekler , hatta olumsuzluklar,nahoş durumlara  sebep olacak  öğeler de yarışsın, yarıştırılsın... Sopalar , yumruklar , zorbalıklar , baskılar ve kötü sözler yarışmasın!

Ne  evet demekle ülke füze gibi uçar , ne hayır demekle ülke çamura batar! veya tersi de olsa. Yani , evet  de çıksa ülke batmaz , hayırda çıksa ülke uçmaz. Belli bir trentle yoluna devam eder ve kalkınmasını sürdürür.

Devlet geleneğimiz binlerce yıla dayanıyor. Milletimiz asil bir millet ; demokrasiyi benimsemiş , tecrübeler edinmiş. Kardeşçe yaşamış ve yaşayacaktır. Birlikte savaşmış , birlikte barışmış , birlikte gülmüş ve birlikte ağlamış. Acı ve tatlı  günlerimi , paylaşmış...

Burada da hoş bir eda ile oylamasını  /referandumunu yapacaktır.

Tecrübeli ve deneyimli yöneticilerimiz ve idarecilerimiz var.

Dış güçlerin baskısı ve suni ayrımcılıkları hiçbir zaman başarılı olmayacaktır.

Saadet  Parti sinin de tavrı belli oldu. Hayırcı.

HDP , açıkladı,  "Hayır"ı tercih ediyor.

BBP´de görünürde hayırcı idi. Fakat asıl  kararı, bu günlerde geniş istişare toplantısından sonra verdiler. " Tek kişi yönetimine geçen anayasaya hayır diyoruz." Dediler.

Fakat, bu partinin, son genel toplantısında "Evet" kararı çıktı, bakalım ne olur? İtirazlar  başladı ,bunlarında tabanı rahatsız. Evet´i  ve  evet ?in daha faydalı olduğunu anlatmaları lazım.

Bunların mensupları da kolay kolay tatmin olmayacağa benziyorlar.

Diğer küçük partilerde Hayır diyor  ama , onların  taraf ve seçmeni  bir   yekün  tutmuyor.  

Kazasız ,  belasız ; sağlıklı , hayırlı ve uğurlu referandum dileğiyle...

Hoşça kalın.