Orhan BOZKURT


HAYAT PAHALILIĞI KASIRGA GİBİ EZİP GEÇİYOR

.


Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) her ay düzenli olarak açlık ve yoksulluk sınırına yönelik verileri açıklıyor.
Türk-İş’in son verilerine göre içinde bulunduğumuz Ekim ayında, dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcamalarını içeren açlık sınırı Eylül’de 7 bin 245 TL ike,  Ekimde 7 bin 425 TL’ye çıktı.
Aynı verilere göree; kira, fatura, eğitim, giyim, ulaşım gibi tüm giderlerini içine alan yoksulluk sınırı ise 23 bin 600 TL’den 24 bin 185 TL’ye yükseldi.
Eylül ayında bekâr bir çalışanın yaşama maliyeti 9 bin 470 lira iken, Ekim’de bu rakam 9 bin 705 liraya ulaştı.
Türk-İş’in hesaplamasına göre, gıda fiyatları ise Ekim’de yıllık bazda yüzde 134,7oranında artmış.
Anlayacağınız ‘mutfakta yangın var’ sözü rakamlarada yansımış. Ekim ayında mutfak enflasyonu yüzde 2,48 olmuş.
Türk-İş’in raporda ilginç tespitler var.
Hayat pahalılığının bir kasırga gibi aile bütçesini ezip geçtiği bu günlerde  hazırlanan o rapordan iki paragrafı aktaralım:
“Bilhassa son bir yıl içinde aşırı yükselen gıda fiyatları bireyleri ve aileleri çok olumsuz etkiledi. Gıda fiyatlarının artmasında öncelikle yetersiz üretimin olması, tarımsal üretim girdilerinde maliyet artışları ile üretim, tedarik ve satış zinciri içerisinde orantısız fiyat değişimleri önemli rol oynadı.”“Özellikle son bir yıldır, enflasyon pahasına üretim ve büyüme tercih edilerek piyasa canlı tutuldu, çarklar döndü. Ancak bunun maliyeti de ağır oldu. Mili gelirden emeğin aldığı pay giderek geriledi. 
Yoksul daha da yoksullaştı. Enflasyon kadar ücret zammı var olan sefaletin sürmesi anlamındadır. Yetersiz ücret geliri karşısında devam eden fiyat artışları, hayatı pahalılığını dayanılmaz noktalara taşıdı.”