Orhan DURMUŞ


HOBİ EDİNİN HAYATINIZ RENKLENSİN


Hayatın bütün sıkıntı ve stresinden, yoğunluğundan herkes şikayetçidir. Hatta çoğu zaman yapacak bir şey olmadığından da şikâyet ederiz. Gelişen teknolojiyle birlikte kısa sürede birçok iş yapar hale geldik. Aslında teknoloji işlerimizi kolaylaştırsa da bu kolaylık sayesinde daha çok teknolojinin esiri olarak daha fazla uğraş olmaya başladı. Yoğun iş temposu, geçim sıkıntısı derken kendimize vakit ayıramaz hale geldik. Kişisel olarak kendimizle alakalı zaman yönetimi konusunda sıkıntı yaşadığımız aşikardır. Zaman yönetimi kavramını çoğu zaman yapamıyoruz. Öncelikle günlük rutininiz içinde neler yaptığınızı yaptığınız işlerin ne kadar vakit aldığını bir kalem kâğıt alın ve not edin sonra günlük rutininiz için gerekli vakti öğrenmiş olacaksınız ancak bunu yaparken kendinize dürüst davranın çünkü bazen bazı durumları abarta biliyoruz. Bu işlemi yaptıktan sonra kalan vakti dinlenmeniz gereken vakti de belirleyin bunlardan artakalan zaman sizin kendinize ayırdığınız vakit olarak değerlendiriyorum ben?

Günümüzde en büyük stres kaynaklarından birisi iş hayatı, maalesef kişilerin depresyona girmesine, mutsuz olmasına sebep olabilmektedir. İş hayatında yaşanan bu durumun en önemli sebeplerinden birisi bence yaptığınız işi sevip sevmemenizle alakalı olabilir ikincisi ise yaptığınız işte ne kadar uzmansınız. Yaptığınız işle alakalı konu ve durumlara hakimiyetiniz, bilginiz o işi rahat yapmanıza veya yaptığınız işe bilginizin ve becerinizin az olmasından dolayı stresle ve korkuyla yaklaşmanız sizi sıkıntıya sokabilir. Eve geldiğinizde bitkinlik, halsizlik, tükenmişlik hissenin temel sebepleri bunlardır. Bunların yanında iş arkadaşlıklarınız sosyal ilişkileriniz de etkisi büyüktür. İş hayatından sonraki en büyük sebeplerden birisi ise geçim sıkıntısı, hepimiz faklı mesleklerde belirli ölçülerde çalışıyor olabiliriz. Yaptığımız işin yoğunluğu sonucunda aldığımız maaşlar bazen bizleri tatmin etmemeye boşa çalışıyormuş hisse yaratmaktadır. Hayat pahalılığı maalesef başlıca etkenlerden birisi?. İşte bende bu çekilmez hale gelen hayat şartlarını hafifletmek, yoğun düşüncelerden sizleri biraz olsun ayırmak rahatlatmak için sizlere hobi edinmenizi tavsiye ediyorum.

Hobi kelime anlamı olarak da yaptığı iş dışında yani asıl uğraşı dışında dinlendirici bir iş olarak yapılan oyalayıcı şey? olarak tanımlanmıştır. O halde soruyorum sizlere tanımdaki ?oyalayıcı şey? ifadesi sizin için ne ifade ediyor yani siz boş zamanlarınızda kendinizi ne ile oyalıyorsunuz? Eminim herkes boş zamanım hiç yok ki? diye içinden geçiriyor. Peki sosyal mecralarda harcadığımız zamanın günlük kaç saate tekabül ettiğini biliyor musunuz? Dünyanın en kapsamlı internet, sosyal medya, mobil cihaz ve teknoloji kullanımı araştırması We Are Social´in 2018 raporu yayınlandı. Dünya´daki internet kullanıcısı sayısı 4 milyarın üzerine çıkarken, Türkiye´de 1 yılda 6 milyon yeni internet kullanıcısı aramıza katıldı, ülkemizdeki toplam internet kullanıcısı 54.33 milyona yükseldi. Raporun diğer kısımlarında yer alan detaylar ise oldukça can sıkıcı. Mobil cihazlardan sosyal medya kullanan kişi sayısı ise 44 milyon. Ülkemizde 7 milyon insan hala mobil cihaz dışında, bilgisayarla sosyal medyaya bağlanıyor. 54 milyon Türk vatandaşı, her gün ortalama 7 saatini internette harcıyor: Gelelim raporun belki de en can sıkıcı bölümüne. Ülkemizde internet erişimine sahip 54 milyon insan her gün ortalama 7 saat 9 dakikasını internette harcıyor. Bu süreye tarayıcı sörfleri, çevrim içi oyunlar ve sosyal medya da dahil. Yani her gün 54.000.000 x 7 saatimiz, büyük oranda boşa geçiyor. Bu da ciddi bir üretim kaybı ve iş gücü azalmasını beraberinde getiriyor olabilir. İnternette harcadığımız vaktin 2 saat 48 dakikasını sosyal medyaya ayırıyoruz. Ona en yakın süreyi ise internetten yayınlanan videoları izlemek için harcıyoruz. Türkiye´de bir internet kullanıcısı ortalama 2 saat 44 dakikasını internet üzerinden video izleyerek geçiriyor.  Bu zaman dilimi içerisinde müzik servislerine ayırdığımız vakit ise ortalama 1 saat 22 dakika.

Demek ki neymiş boş vaktimizin önemli birçoğunu internette video izleyerek ve anlamsız vakit kayıplarıyla geçiriyormuşuz. Kimilerine göre bu bile hobi niteliğinde olmuş olabilir saygı duyuyorum fakat bence değerli vaktimizi zaman alıcı ve fayda vermeyen uğraşlar yerine daha faydalı hale getirmek için güzel hobiler edinmeniz.

Bu hobiler neler olabilir peki?

-          En başta kendi hobim olan güzel yazı sanatı ile uğraşmanızı tavsiye ederim çünkü toplumumuzun problemlerinden birisi bence güzel yazı yazamama olduğundan güzel Türkçemizi en güzel şekilde yazmak için geliştirilebilir eğlenceli ve günün stresinden kurtulmanın en güzel yollarından bir tanesi olarak düşünüyorum.

-          Türk sanatlarımızdan ebru sanatı ile uğraşa bilirsiniz.

-          Ahşap yakma sanatı,

-          Filografi sanatı, v.b.

Bu tarz sanatlarla uğraşarak hem vaktinizi öğrenebileceğiniz bir uğraşla değerlendirmiş olursunuz. Sizlere bir tavsiye daha vermek isterim. Vaktinizin çoğunu video izleyerek geçiriyorsanız bence ilgili kanallarda hobi videoları izleyerek daha farklı eğlenceli uğraşlar edine bilirsiniz. Bu sayede günün yorgunluğundan stresinden kurtulmuş olur hayatınıza renk katmış olursunuz.