Orhan DURMUŞ


İÇ-DIŞ MUHASEBE


Başlık ne kadar da garip değil mi? iç dış yıkama der gibi?

 

Bizim aile mesleğimiz Muhasebecilik, muhasebenin sadece meslekten ziyade hayatın bir parçası olduğunu anlatmak istedim.

 

Muhasebeciler, mali müşavirlik hizmeti veren meslek mensupları genelde merak konusu olmuştur. Muhasebe ne iş yapar ne işe yarar v.b. muhasebeci nasıl olunur kısmını konumuzun uzamaması için değinmeyeceğim ancak ne iş yaptığı konusunda bir şeyler ifade etmek isterim.

 

Muhasebeciler vergi mükelleflerinin 1 yıllık dönem içerisinde yapmış oldukları faaliyetlerin yani gelirlerinin ve giderlerinin kayıtlarını tutarak raporlama yapan mesleğin ismidir. Muhasebe kelime anlamı olarak; hesaplaşma, hesap görme anlamlarına gelmektedir. Yani karmaşık işlerin daha doğrusu karmaşık gibi görünen işlerin periyodik olarak kayıt işlemlerini, düzenini, arşivlenmesini sağlayarak ilgili işlerin hesap verilir duruma getirilmesi işlemidir muhasebe?

 

Bir yıllık dönem içerisinde tüm girdiler ve çıktıların sonucu olarak firmaların karı zararı hesaplanmasına işverenlerin, firmaların tüm işlemlerini kolaylaştırmak ileriye yönelik atılımlar yapmasına yardımcı olan bir meslektir. Bir dönem içerisinde yapılan faaliyetler sonucu elde edilen raporlara daha doğrusu özet raporlara mizan denir. Bankalar, resmi kurum ve kuruluşlar bir firma hakkında bilgi edinmek için (nasıl bir firma olduğunu görmek için) muhasebecilerin sunduğu raporları incelerler. Firmaların finansal durumlarını muhasebecilerin verdiği raporlara göre analiz eden kurumlar olumlu yada olumsuz kanaatlerini buna göre bildirirken Devlete olan vergisel sorumluluklarını da yerine getirmek için muhasebecilerin verilerine ihtiyaç duyulur. Devlet vergilerini firmaların kazancına göre belirlemektedir. Başka bir değişle muhasebeci firma ile Devlet ve kurumlar arasında aracı durumda işlem gören en önemli mesleklerden birisidir.

 

Bir firma bünyesinde çalışan muhasebeciye iç muhasebe (ön muhasebe) firmanın genel anlamda tüm vergisel işlemlerinin yapıldığı ve ön muhasebecinin düzenlediği evrakları kayıt altına alarak resmileştiren muhasebeye ise dış muhasebe (halk dilinde) denir. Doğru ifade ile Mali Müşavirlik firmalarıdır. Bu mesleği bu kadar uzun uzun neden bu kadar anlatıyorsunuz anladık! Dediğinizi duyar gibiyim? firmalar için bu kadar önem teşkil eden muhasebeyi insanlar tüm yaşamına uydurması gerektiğini düşünüyorum. Uzun uzun anlatma sebebim de bundan?

 

Yaşama gayemiz bu fani dünyadan bir şeyler götürmek olmayan bizler? kendi muhasebemizi yapıyormuyuz?

 

Günlük yaşam içerisinde her insanı firma olarak düşünelim. Bu insanların gelirlerini; dünyada yaptıkları iyilikler yani sevapları olarak giderleri ise dünyada yaptıkları kötülükler, kötü işler yani günahları olarak değerlendiriyorum. Bu insanların (firmaların) hem iç hem de dış muhasebecilerinin zaten var olduğunu hepimiz biliyoruz. İç muhasebecileri ?vicdanları? dış muhasebecileri ise kâtip melekleridir. Bu melekler tam bağımsız firmanın tüm girdi ve çıktılarını hatasız bir şekilde kayıt ederek zamanı geldiğinde raporlama yapacak olan müşavirlerdir.

 

"Muhakkak sizin üzerinizde gözetici (hafız) çok şerefli yazıcılar vardır ki bunlar yaptığınız amel ve işlerin hepsini bilirler." (el-İnfitâr, 82/10-12);

 

Bizlerde bunu bilir gelir gider kontrolü yapmadan yaşar dururuz?

 

Demem o ki; gerçek hayatta bu fani dünyada gelip geçici işler için ücretle tuttuğumuz muhasebecilerin sırf daha çok para kazanmak için, bankalardan daha çok kredi almak için finansal olarak daha çok büyümek için finansal durumunu gösteren raporları daha iyi görünmesi için çalışan bizler? ne zaman ebedi hayata göçtüğümüzde Allah´ın huzurunda sunulacak olan mizanımızı iyi hale getirmek için çalışacağız.

 

Çok geç olmadan kendi iç ve dış muhasebemizi iyi yapmalı daha çok gelir (sevap) elde etmek için çabalamalıyız. Kaldı ki bu çabada haksız rekabet yok? iyi haftalar dilerim.