Abdurrahman ZEYNAL


İTİBAR NEDİR?

.


Sözlükte; saygı görme, değerli bulunma, güvenilir olma,  Saygınlık kazanmadır. Veya borç ödemelerinde güvenilir olmadır. Eskilerin ifadesiyle "sözü senettir" ifadesiyle eş değer olmadır. 

Köylüler için İtibar, merekte samanı, ahırda ineği, ambarda unu, yağı, şekeri, cebinde parası olan sözünün eri olan kişidir. 

Esnaf, sanatkâr ve tüccar için itibar; alışverişinde güvenilir olma, borcunu gününde ve zamanında ödeyebilme, verdiği söze sadık kalmadır. 

Devletler için itibar; yaylalarında sürüleri, ovalarında tarımsal ürünleri, fabrikalarında en son teknoloji ile üretilen sanayi mamulleri, üniversitelerinde bilim üreten akademisyenleri, dış ilişkilerde parasının ve pasaportunun kıymeti, güçlü ordusu, kasasında birikmiş parası, bir de her şeyiyle güvenilen devlet adamlarının çokluğudur....!  

1970 öncesi Erzurumlu esnaflar, tüccarlar İstanbul'a mal almaya gittiklerinde yanlarında peşin paraları olmadığı zamanlarda İstanbul tüccarı hiçbir Erzurumludan senet, çek almaz istedikleri kadar ürünü kargoyla gönderip Erzurumlu Tüccarın sözünü senet kabul ederlermiş. Sözün senetten kıymetli olması Erzurumlunun İstanbul nezdinde ki itibarıdır. 

Onun için büyüklerden şunu çok işittim: "Her varlığımı kaybedeyim ama itibarımı kaybetmeyeyim".  

İtibar bir toplum için , bir devlet için olmazsa olmazdır. 

Aksi halde kasanızda paranız yoksa itibarınızda yoktur. Nasrettin hoca misali: Ye kürküm ye.....!