Orhan BOZKURT


KARAKIŞ GELMEDEN ÇARPTI!

Son günlerde peş peşe gelen zamlar odun-kömür fiyatlarını da etkiledi. Sektörün dövize endeksli olması sebebiyle bu yıl fiyatlar şimdiden tavan yapmış durumda. Geçen yıl bin 200- bin 500 liraya satılan kömürün tonu bu yıl 3 bin- 3 bin 500 lira civarında.


Artık her an karın beklendiği Erzurum'da dün yolum mahrukatçılara düştü. Mahrukatçılar dememe bakmayın... O Gez Mahallesi'nin hemen altındaki bölgede bir tek mahrukatçı kalmış. Büyükşehir Belediyesi, bölgedeki esnafı Sanayi bölgesindeki Keresteciler Sitesi'nin arka kısmına taşıma kararı almış. Yeni bir site yapılmış. Herkes oraya gitmiş... Son bir iki esnafta bir an önce taşınma telaşında. Ancak yeni yerde bir alt yapı sorunu yaşandığı için mağdur edildiklerini söylüyorlar. Bugünkü konumuz bu değil, o esnafların sıkıntılarını ilerleyen günlerde ele alırırz... Umarım biz yazana kadar Büyükşehir Belediyesi zaten sorunu çözmüş olur. 

Bugünün konusu odun ve kömür fiyatlarının yüksek olması. Pandemi sürecinde tavan yapan hayat pahalılığı, Erzurum için kış mevsimnde en temel ihtiyaç olan ısınma giderleri ile birlikte tavan yaptı. Doğalgaza gelen ard arda zamlar ve dövize endeksli artan kömür fiyatları kış öncesi vatandaşları şimdiden üşütüyor.

Konuştuğum vatandaşlar, "Bir ton kömürün satış fiyatının 3 bin 500 liraya kadar yükseldiği Erzurum'da, doğal gaza yapılan zamların acısı ise, önümüzdeki aydan itibaren çıkmaya başlayacak. Geçtiğimiz yıldan bu zamana kadar yüzde 30'dan fazla fiyat artışı yaşayan doğal gazla birlikte bu yıl ısınma giderleri aylık ortalama 250-300 lira arasında artmış olacak. Geçtiğimiz yıl bin 200 - bin 300 lira bandında seyreden kömürün tonunun bu yıl 3 bin 500 lirayı geçti. Odunun tonu bin 500- bin 800lirayı buldu. Bu kış herkes üşüyecek" diye dert yandı.

Satıcıler, "Geçen yıl ile bu yılın satış fiyatları arasında çok fazla fark var. Bin TL'ye geçen sene sattığımız kömür bu yıl 3 bin 500 TL. Gelen vatandaşlar kömürü sadece sorup gidiyor, almıyor. Neden almıyor çünkü milletin alım gücü yok. Bir ton kömür asgari ücreti geçmiş durumda" diye konuşutular.

Erzurum'da 6 ay kış var... Bu sürede ısısnmak için ne yapacak vatandaş? 

Doğalgaz malum her gün zamlanıyor. Kömür desen ithal... Odunun tonu ise 1.200- 1.500 TL arasında değişiyor. Erzurum'da 4 nüfuslu bir ailenin barındığı 3 artı 1 dairenin ısınabilmesi için en az 2 ton kömür ve 500 kilogram odun lazım. Yani ortalama 7 bin 500 lira ek masraf... 

Kömür fiyatı sormak için satıcıya gelen bir vatandaş ile konuştum, adete tüm Erzurmluların sesi gibiydi: 

"İşçi olarak asgari ücretle çalışıyorum. 7 bin 500 lira bu kışı geçirmek için sadece yakıta vereceğim. Peki ben 2 çocuğum ile ne yiyip ne içececeğim, bu kışı nasıl geçireceğiz? Allah yardımcımız olsun. İnşallah kara kış yumuşak geçer. Yoksa zaten soğuktan donmasakta açlıktan öleceğiz..."