Orhan DURMUŞ


KLAVYE KAHRAMANLARI


Bu değimi çokça duymuşuzdur. Klavye kahramanları?

Artık sosyal medya uygulamalarının hepimizin aşina olduğu bir özelliği var ki; adına ?stori? yani öykü, hikâye dediğimiz kişilerin anlık hayatından kesitlerin yer aldığı paylaşımlar. Her uygulamanın artık belirli saniyelerle kişilerin yaptıkları anlık paylaşımlarla kaynıyor. Buda kişilere anlık göndermeler anlık olarak yaptıklarından haberdar eden paylaşımlar oluyor. Artık herkes kendi başına, kendi etki alanına hitap edip birbirinden haberdar olduğu bir mecra haline geldi.

Bu durumu da biraz şu duruma benzetiyorum, hani yeni tanışan kişiler hep kendilerinin iyi yanlarından bahseder ya.. işte öyle bir şey herkes en özel paylaşımlarını en farklı paylaşımlarını oradan paylaşarak en etkili hayatın veya en kötü hayatın kendilerine ait olduğunu anlatan daha doğrusu tüm duygu değişimlerini hayata dair her şeyin ifade edilmeye başlandığı bir ortam haline geldi. Bu tarz konuları işlediğim zaman hep eleştirel yaklaşıyorum. Bu konuda bazen bende eleştiriliyorum ancak eleştirmeye değer konular olduğunu düşünüyorum. İnsanlar kendi yaşam tarzlarını kendi fikir ve düşüncelerini çok cesur bir şekilde paylaştıklarını düşünüyorum. Kendine, çapına, cürmüne bakmadan yazdıkları o destansı sözlere ne demeli? herkes klavye başında aristokrat kesilmesini anlamıyorum. Zaten yapılan araştırmalara göre sosyal medya bağımlılığının en büyük etkilerinden birisi kim baktı, kim beğendi, kimler gördü, kaygısıymış bu sebeple çağımızda herkes ünlü ya da herkes ünlü olmaya çalışan ünsüzler topluluğu?

Hayır hayır! Küçümsemiyorum sadece insanların bu kadar kendilerini basite indirgemelerini anlamıyorum, ne kadar eleştirsek boş belki hayatımızın bir parçası haline genel bu alan ilerde başka akımlara gebe onun da farkındayım ancak paylaşımlar kişinin gerçek yaşamıyla çelişmemeli her konuda aldatmayı başaran bizler bu alanda da birbirimizi aldatmaya kandırmaya çalışıyoruz.

Hemen şimdi paylaşılan hikayelere bakar mısınız? Evet evet şimdi hemen bir bakıverin lütfen! O hadis-i şerif paylaşan namazdan bir haber abimiz paylaşımını gördünüz mü? Haktan bahseden eşine, hayat arkadaşına en büyük haksızlığı yapan bey orada değil mi? Hayata dair profesyonel düşüncelerini bence diyerek başlayan özlü sözlerle süsleyen borcunu ödemeyen esnaf amca yok mu? Her şehit haberinde ulusa sesleniş yapan klavye delikanlısı da orada olması lazım, İyi bakın dünyanın en iyi annesi de oralarda olması lazım hani yok mu çocuğunun her halini paylaşan, o evet! Biraz daha dikkat ederseniz prensesleri, babasının yiğit evlatlarını, manken kızlarımız, yakışıklı beylerimizi görmeniz mümkün?

Kısacası bu kadar ucuz olmamalı sarf edilen sözler, bu kadar halka açık olmamalı hayatlar?

Herkes kendi klavyesi arkasında çok dürüst, çok delikanlı, çok güzel, çok iyi, çok kahraman demem o ki siz siz olun?

Hayatlarınız en özellerinizi genele yaymayın mütevazilikten ayrılmayın.