Orhan DURMUŞ


KURŞUNLU MEDRESESİ


Erzurum Kurşunlu cami ve medresesinden haberdar mısınız?

?Kurşunlu Medresesi; Kurşunlu Camisi´nin yanında bulunan Medrese, Şeyhülislam Feyzullah Efendi tarafından 1701 yılında yaptırılmıştır. Feyziye Medresesi olarak da anılan yapı, Kurşunlu Camisi ile birlikte bir külliye oluşturmaktadır. Düzgün kesme taştan inşa edilen medresenin on üç hücresi günümüze gelebilmiştir. Güneydoğu köşesindeki üç hücre sonraki yıllarda yapılan onarımlarda buraya eklenmiştir. Doğu duvarına paralel olarak uzanan sekiz hücrenin üstü beşik tonozlarla örtülmüştür. Hücrelerin her birisinin batı yönüne açılan bir veya iki penceresi bulunmaktadır.?

Önemli kişilerin yetiştiği bu medrese şimdilerde restore edilerek ERZİMDER tahsil edilmiş. Medresenin korunması ve amacına uygun hale getirilmesi için çalışan Dernek yetkilileri güzel çalışmalara imza atıyorlar. Sizlere yapılan çalışmalar hakkın da bilgi vermek istiyorum.

Derneğin faaliyetlerinden birisi her haftanın pazar günü medresenin camisinde ?sabah namazı buluşmaları? düzenlemek. Sabah namazının ardından yapılan zikir ve camii çıkışında çorba ikramı ile devam eden program medresenin has oda´ sında cemaatin tanışma merasimi ve hasbihâli sonrasında sona eriyor. Yine her ayın son cuma günü ?Medrese İkliminde Müzakereler? adında bir programla yatsı namazı sonrası camii içerisinde o ayın konusu ve konuğu ile müzakereler, dersler yapılıyor. Bunlarla sınırlı değil faaliyetler, Arapça dersleri, İslami Sanat dersleri, oluşturulan kütüphane ve odaların çalışmaya uygun hale getirilmesi öğrencilerin ve ilim talim etmek isteyenlerin hizmetine sunulmuş.

Bende saban namazı buluşmalarına katıldım. İnanın bana o tarihi atmosferde namaz kılmak ve ardından alçak bir sesle, ürpere ürpere Allah´ı anmak aç olan ruhumu, camii çıkışında ikram edilen çorbanın bereketi ise karnımı doyurdu. Çorbanın lezzeti bu işin ruhunda gizli. Gün ışığını içime dolan huzur ile karşılamak ve arınmışlık duygusu paha biçilemeyen asıl lezzet?

Zaten medreseden içeri adımınızı attığınızda sağ tarafta çeşmelerden gelen su sesi sizi karşılıyor. Medresenin camisi, avlusu, odaları, sizi bir ilim yuvasında olduğunuz hissiyatına kaptırıyor. Bu tarihi mekânın amacına uygun halde ilim için hizmet vermesi benim için mutluluk kaynağı, orada bulunmak, yeni insanlarla, değerli hocalarla tanışmak, yeni bir şeyler öğrenmek bulunmaz bir imkân gerçekten.

Bu tarihi/manevi atmosferden faydalanmak gerektiğini düşünüyorum. Bu güzellikleri halkımızın hizmetine sunan gönüllü insanları yürekten tebrik ediyorum. Bizlerde bu hizmete destek olmak için eksikleri noksanları görmek yerine, tamamlayıcı olabilmek adına, katılımcı olarak bu faaliyetlere katılmalıyız. 

Bu medrese ve buna benzer kuruluşların tek eksiği sensin, benim, bizleriz. Teşvik edin, taktir edin. Marifet iltifata tabidir. Bu güzellikleri Erzurum´ a kazandıran bütün kademelerde görev alıp hizmet eden herkesi gönülden kutluyorum.