Ayhan YİĞİT


KURTULUŞ ve KURULUŞ KONGRESİ -1- {23 Temmuz 1919 Erzurum Kongresi]

Geçen ki yazımda KONGREYE HAZIRLIĞI yazmıştım.


 

    Geçen ki yazımda KONGREYE HAZIRLIĞI yazmıştım.

    O günlerde, Osmanlı İmparatorluğu zor durumdadır, çoğu bölgeler işgal altındadır; halk kurtuluş ve kurtarıcı arar! 

     Vatanı kurtarmaya kendilerini adayan kahraman komutan ve arkadaşları; aynı düşüncedeki kahraman ve istekli halkla buluşacaktır, kucaklaşacaktır… 

    Bu kucaklaşma öyle sıkı, öyle sağlam olmuş ki ; tüm vatan sathına yayılıp , her tarafı kaplamıştır!

     Bir buçuk ay önce şehir kongresi yapılmıştır! MİLLET her şeye hazırdır...Bu şartlar altında kongre çalışmaları başlamıştır...

   Tabii KONGRE LİDERİ ve başkanı, coşkuyla karşılanan Kol Ordu K. Kazım KARABEKİR tarafından korunan   MUSTAFA KEMALDIR.

    KONGRE: Toplantı, büyük toplantı, çeşitli düşünce ve meselelerin genişçe konuşulması, kurultay. Görüş alışverişi, fikir jimnastiği, fikir ve bildiri sunma, durum tespiti, teşhis koyma.

     Fikir ve bildirilerin görüşlerin, önerilerin değerlendirilmesi ve birleştirilmesi. Bir konuyu, o konunun yetkilileri ve uzmanları ile geniş bir şekilde tartışma, sonuç çıkarma, sonuca varma, doğruyu bulma, hataları atma, eksikleri tamamlama.

    Güçlenme, amaç ve gayeleri, camiaya ve etrafa, topluma, bölgeye, ülkeye ve ülkelere duyurma, sinyal verme; yön ve hedef belirleme, lider, önder veya yönetici ve diğer yetkilileri seçme.

       Halkı bilgilendirme, yönlendirme, Milleti Psikoloji ve sosyolojik yönden hedefe veya hedeflere hazırlama; birleştirme, kaynaştırma, irtibat ve iletişim sağlama, katılanlara ve millete –topluma güven ve güç verme, umut verme. Geleceği daha belirli, daha aydınlık yola koyma.

    Süzülen ve seçilen fikirleri derleme. Belirlenen hedef veya hedeflerde yürümeyi hazırlama. Hedef ve ilkeler çerçevesinde disiplinli çalışmayı ve çalışma ahengini sağlama. Daha birçok şeyi kapsayabilir ve birçok şey yazılabilir.

     Kongreler çeşitlidir. Bilimsel kongreler, mesleki ve dal kongreleri “Tıp kongresi, dil kongresi, tarih kongresi”, iktisat kongresi, siyasi kongreler, uluslararası kongreler… vs.

     23 TEMMUZ 1919 ERZURUM KONGRESİ, kongrelerin en önemlisi ve en kapsamlısıdır. Siyasi, askeri, stratejik ve toplumsal...

      Erzurum Kongresinde ki delegeler; “temsilciler” halkı- milleti temsil etmişlerdir. Oraya milletin özünü, sözünü, dileğini, düşüncelerini, umutlarını, ülkülerini getirmişler ve yansıtmışlardır.

     Bu yansıma öyle bir yansıma olmuştur ki; kongre binasından çıkmış Erzurum’a, oradan dalga, dalga yayılarak ve dalgaların hacmi ve hızı artarak, güneş gibi;

 Orta Anadolu’yu, Batı Anadolu’yu, Trakya ve de bütün Anadolu’yu ısıtmış, sarmış ve kuşatmıştır. Yurt dışında da büyük yankılar yaratmıştır

     BÖYLECE BU İDEAL VE ASİL RUH; Anadolu insanında, Türk milletinde “zaten var olan” kaynaşmayı ve perçinleşmeyi sağlamıştır. Tek yumruk haline gelen kahraman millet önderleri kılavuzluğunda kurtuluşu başarmış, kutlu ve hayırlı sonuca ulaşmıştır,

     Bu kenetlenme, bu gönül ve ülkü birliği sayesinde; Anadolu’yu düşmanlardan temizlemiştir.  Başarılmaz denilen başarıyı sağlamış, bu azimle MECLİS AÇILMIŞTIR.

     BU MECLİSTE ; Devletin yıkılışını önlemiş ve yeni bir devlet kurmak için, ilkeler belirlemiş, temeller atmış, devletini kurmuş ve bağımsızlığını tescil ettirmiştir.

     BU KONGRE BİR ÇEŞİT KÜÇÜK MECLİSTİR…

     Hoşça kalın, yazı devam edecek.                   Uz. Dr. Ayhan yiğit