Abdurrahman ZEYNAL


MAKTUL NASUH PAŞANIN SERVETİ...

I. Ahmet döneminin ünlü sadrazamı Nasuh Paşa bir Rum'un oğluydu. Mala, paraya,altın ve elmas'a çok düşkündü.


Bu dönemde hazine bomboştu. Saray kadınlarının harcamaları israf ötesiydi. Padişahı sıkıştırıyorlardı. Nasuh Paşa her hafta düzenli olarak altın keseleri göndererek padişahın rahat etmesini sağlıyordu. Bu nedenle Padişah I. Ahmet Nasuh Paşadan çok memnundu.
Ancak zamanla Nasuh Paşa Padişahın gözünden düştü. Günün birinde başı kesilerek hayatına son verildi. Artık Nasuh Paşada Maktul Paşalar arasında yerini almıştı.Bu olaydan sonra paşadan kalan mallar Padişahın eline geçti. 
Padişahın eline geçen servet;  1.000.000 Duka Altın değerinde kilerler dolusu inci ve nakit para, 1.018 Murassa kılıç yani altın ve gümüş ile kaplanmış, kıymetli taşlarla süslenmişlerdi. Elmaslarla süslenmiş olan kılıçların bir tanesinin değeri 50.000 Duka altın değerindeydi.
400 çift altın özengi, 18.000 deve, 400 baş yük hayvanı, 400 tanesi asil kısrak olmak üzere 1.100 at, 6.000 sığır, 500.000 koyundan oluşan servetin yanında Mağazalar dolusu Acem ve Mısır halıları, sırmalı kumaşlar, atlaslar, kadifeler zenginliğin diğer boyutuydu.
Bunlardan ayrı hayli çok sayıda cariyeler ve kölelerde  padişahın eline geçmişti.
Kaynak: Ziya Şakir, Maktul Vezirler, s.76.