Ayhan YİĞİT


NÜFUS HAREKETLERİ VEYA GÖÇ

NÜFUS HAREKETLERİ VEYA GÖÇ


Göçün; topluma, millete ve aile yapısına bıraktığı, sosyalve psikolojik olumsuzluklar ve travmalar:

Bu deyim, fiil veyasosyal, toplumsal olay,eski çağlardan beri vardı, olageldi ve bugünde vardır, olmaktadır; gelecektede olacaktır.

Bunun ekonomik yönü, psikolojik yönü güvenlikyönü; daha rahat, daha mutlu, dahahuzurlu yaşamayönü ve savaştan kaçma,  can kurtarma, kardeşine, dostuna, koruyucusuna sığınma yönü vardır…

Allah soncümlede bahsettiğim; acı, elem ve hicranlı olanı hiç kimseye / insana ve canlıya yaşatmasın… Ama maalesef; bu günkü birçok coğrafyada: Ortadoğu, Uzakdoğu ve Kafkasya’daki göçlerin çoğu acı gerçekler nedeniyle olmaktadır.

Tarihte de böyle acı gerçeklerle göçler olmuştur. Bu olumsuz durumdanen çokmilletimiz,Atalarımız veDedelerimiz etkilenmiş, kırılmış ve birçoğu yok olmuş:Ayrıca vatanlarını, bazen de ana- baba ya da evlatlarını bırakarak ‘’ Vatanına hiçdönmemek ümitsizliği, ailesinede nasip  / kısmet olursa, sağkalınır ve şartlar uygun olursa kavuşmak ümidiyle’’  kaçmak, ayrılmak GÖÇ ETMEK zorunda kalmışlardır. Batı Trakya’dan1.5 milyondanfazla MüslimanTürk, Afganistandan 100binlerce soydaş…

Günümüzde; Irak, Suriye  ve Lübnan’ danbizim ülkemize  gelenler… İş, aş… bulmakiçin. Türkiye  üzerindenbatıya, gelişmiş  ülkelere  gitmekisteyen; Afganlı, Pakistanlı ve Nahcivan’lı… yoksul , sefil, yorgun ve bitkin zavallılar!.. Arabaların ,Tırların  kasalarında  ve denizde  botlarda , motorlarda yakalanmıyorlar mı?  Bazende alaboraolup, acıbir şekilde ölmüyorlarmı? : İnşallah  bunlar sona erer!..

Bu basit, yüzeysel veacı tespitlerden sonra; gelelim ülkemize ve bölgemize/ ilimize:

Türkiye’de göç; devamlı gelişmemiş ve az gelişmiş illerden / bölgelerden, gelişmiş, kalkınmış veya kalkınmaya yönelmiş,  ‘’ Yada öyle görülen /sanılan ‘’ illere olmaktadır… Bir sürünedeni vardır.Önemli olanları; iş bulma, gelirini ve katkısınıartırma, giderlerini/ masraflarını azaltma, çocuklarının ve torunlarının tahsilini daha iyi yaptırma, daha rahat, daha iyi yaşama, daha modem ve daha kültürlüortamda bulunma… vs.

İlimizde göç, ayrılış/ kaçış vardır; bu gerçek senelerdir devam etmektedir… 1980-2000 tarihlerinden buyana,her nüfussayımında nüfusun biraz daha azaldığını / eridiğini görüyoruz.

Niye Göç? : Demek ki, aziz ve kahraman ilimizde yeterliiş, sanayi ve üretim yok.Dağlar, meralar, otlaklar, çayırlar, bağlar vebahçeler yeteri kadar değerlendirilemiyor… Geleceğini,  güvende ve rahatta görmeyen halk,göçüp gidiyor… Buarada, iç göçün; sosyal psikolojik boyutları da var.Ayrılık, ayrılık, ayrılık…

Gençler göçüpgiderken, yaşlılar / ebeveyinler yerindekalıyor. Böylece, fiziki uzaklık,ayrılık, dayanışmayı yaşlılara destek ve bakımızorlaştırıyor ve âdeta imkânsız hale getiriyor. O yaşlılar/ büyükler,evlat  şefkatından,  küçükler ve torunlar da; büyüklerin  kültüründen, tecrübesinden iyi  ve sağlam  yaşantısından  ve  ahlakından  nasibini alamıyor…

Adana yörelerinde, Avşarisminde bir  Türkmen boyu  varmış. O zaman ki Devlet bu bölgeden göç etmelerini ister. Göç hazırlığı yapılırken, boy mensubu ünlü halk ozanı Dadaloğlu, şu mısraları yazar ve haykırır;

“ Kalktı göç eyledi Avşar elleri,

Ağır, ağır giden eller bizimdir.”

Bu günde Erzurum’dan gidenler, sadece ve sadece hızlı, hızlı gitmektedirler. Bunları şöyle mısralandırabiliriz;

Kalktı göç eyledi Erzurum elleri,

Hızlı, hızlı giden eller bizimdir, yollar bizimdir.

Göçlerin olmamasını, olursa da acıklı olmamasını diliyorum. Hoşça kalın. Devam edecek