Orhan DURMUŞ


ÖLMEDEN ÖNCE?


 

Doğan her insan kaçınılmaz sonun farkında olarak dünyaya gelir. Dünyanın tüm nimetlerinden yararlanarak nefsini besler. Nefsin arzu ve isteklerine kapılarak karakteri, kişiliği oluşmaya başlar. İlahi çekim gücünün etkisinde doğar insan kara delik misali doğan her insan ölmek için doğar. İstekler ve arzular siz kaç yaşında olursanız olun peşinizden gelir. Bitmez tükenmek bilmeyen istekler zaman kavramının ayarlarıyla ile oynar ve zamanda yolculuk yapmışçasına hızlı tükenir zaman, her şeyin farkına varınca iş işten geçmiş olur. Yaşanan birçok durum karşısında ölüm var der durur insan. Ölüm bir yaşam sigortasıdır. Ne kadar garip değil mi? Ölüm, yaşam için nasıl bir sigorta olur. Ölüm bir nimet, bir temizliktir. Ölüm olmasaydı ve insanlar bunun bilincinde olsaydı hayal bile edemeyeceğiniz kötülüklerle karşılaşırdı insanoğlu ama ne gariptir ki ölüm olmasına rağmen hala kötülükler ayyuka çıkmış. Düşünün işte ya ölüm olmasaydı?

İnsanoğlu ölüm olgusunun verdiği kaygıyla ölmeden önce yapmak istedikleri birçok istek vardır. Birinci kademede insani istekler olmazsa olmazlar da diyebiliriz.  İyi bir okulda okumak, askerlik yapmak, iyi bir eş bulmak onunla evlenmek, iyi bir iş bulmak v.b. bu istekler bu kalıp üzerine gelişir genişler ama asla azalmaz asla? hiç kimse öldükten sonrasına hazırlık yapmaz hep yaptığını sanır ama bu dünya için yaşar durur. İyi bir araba ister, onu alır sonra ama başka bir arabanın hayali ile onu kazanmak için mücadelesi devam eder. Bu isteklerde ikinci kademedir. Hayatı boyunca istekleri arzuları bitmez bitince hayatın biteceğini sanır. Sonsuz ve uzun bir hayatın oyuncuları gibi davranmamız ne garip? ölenlerin ardından bu doğanın kanunu ama bana henüz sıra gelmedi ya da daha çok var bana düşüncesi? bunu okurken bile kendinize bir pay çıkarmadığınızın o kadar farkındayım ki?

                Ölmeden önce yapmak istediğim bir listem benimde var. Garip olan listemdeki her şey bitti. Sıra bana mı geldi yoksa! Hayır iyice bakmalıyım listeme daha yapmadığım onca şey vardır muhakkak. Birinci kademede olan hey şey bitmiş olabilir. İsteklerim bitemez ya! Kendime yeni liste oluşturmam lazım ölümün soğuk esintisini düşününce içim ürperdi. Belki de orta yaş bunalımı bilmiyorum. Ölmeden önce yapmak istediklerim hala var?

                Hayat hikayemi kaleme alıp onu yazmak istiyorum. Kendi filmimi izlemiş biri olarak her anını ta ki şu ana kadar tüm her şeyi yazdıktan sonra ölmek istiyorum. Kırgınlıklarımı tek tek anlatmak istiyorum. Hislerimi, içimden geçirdiklerimi ama her şeyi?.

                Belki de ölmeden önce yapmak istediklerimizden çok öldükten sonrası için mücadele etseydik ölüm korkusu bizi bu denli etkilemeyecekti. Ölmeden önce ölmeliydik. Ölmeden önce öldürdüğümüz sevdiklerimizi düşünebilsek anlayabilsek?

                Ölmeden önce sevin anlayamadıklarınızı anlayın lütfen?