Orhan BOZKURT


SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN SESİNE SES OLDUK!

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) özellikle bu Cvid-19 salgını sürecinde sağlık çalışanlarının sorunlarının iyice arttığını belirtiyor.


Erzurum’da yaşayan halkın hizmet alma hakkına ve sağlık emekçilerinin çalışma koşullarında ciddi sorunlar yaşanmaya başlandığını belirten SES İl Temsilciliği, Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi başta olmak üzere birçok sağlık kurumunda eksik personel ile hizmet verilmekte olduğunu belirtiyor.

“YOĞUN BAKIMLARDA 5 HASTA’YA 1 HEMŞİRE DÜŞÜYOR”

SES Erzurum İl Temsilcilerinden Ahmet Yusuf Çam ve Orhan Bendi ile sağlık çalışanlarının öncelikli sorunlarını konuştuk.

 

Bu iki genç sendikacının bizimle paylaştıkları sorunlarını bende sizlere ve bu köşenin aracılığı ile de ilgili kurumlara aktarayım istedim.  Bakın, SES Erzurum İl Temsilcileri neler söylüyor:  “Standartlara göre her 2 hasta için 1 hemşire bulundurulması gereken yoğun bakım ünitelerinde, 3-4 hastaya hatta bazı birimlerde 5 hastaya 1 hemşirenin baktığı çalışma ortamları yaşanmaktadır. Çalışanların gerekirse fazla mesai yapalım eksik personel çalışmayalım yönündeki taleplerine verilen yanıt  ‘o zaman döner sermayeleriniz azalır’ şeklindedir. Bu hali ile hasta ve hizmet odaklı değil cüzdan odaklı yönetim gözler önüne serilmektedir. Yaşanan sorunla ilgili İl Sağlık Müdürlüğüne müracaatta bulunulmuş, devamında herhangi bir sonuca ulaşılmamakla birlikte personel sayılarının ve yatak sayılarının standartlara uygun olduğu yönünde çalışanlara geri bildirim yapılmıştır. Bu durumda ya raporlar ya da veriler sahtedir.”

 

“ÇALIŞANLARA UYGULANAN MOBİNG SINIR TANIMIYOR”

 

Servislerde de durum farklı olmadığını anlatan sendika temsilcileri şöyle devam ediyor:  “Servislerde ise 20-40 hastaya bir hemşire bakarken, vaka artışı esnasında yer bulunamayan hastalar, hasta odasına yatırılamadığı için sınıflarda ve pansuman odalarında bekletildiği görülmektedir. Bu sorunları dile getiren, yoğun çalışma koşullarına itiraz eden çalışanlara yönelikte ciddi baskılar yapıldığı gibi Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü ve ilgili mercilere yapılan şikâyetler göz ardı edilmektedir. Üniversite hastanesinde sorunlar sadece bunlarla sınırlı kalmamaktadır.  İdari personellere meslek ayrımı gözetilmeksizin, adeta her işi yapması gereken çalışan olarak bakılmakta ve çalışanlara mobbing de sınır tanınmamaktadır. Hakarete uğrayan bir hemşire arkadaşımız ile ilgili yaptığımız şikâyet üzerine kurum tarafından açılan soruşturmada, hakaret suç unsuru görülmediğinden cezai işlem yapılmamış, tarafımızca konu yargıya intikal ettirilmiştir. “

 

 “ERZURUM’DA KUZUYU KURDA EMANET ETMİŞLER”

 

Sağlık işkolunun en büyük sorunlarından birinin de yönetimlere liyakat esas alınmadan yapılan atamalar olduğunu ifade eden sağlık emekçileri açıklamalarını şöyle sürdürüyor:

“ Kurum amir ve yöneticileri adeta yandaş yetkilendirilmiş sendika tarafından atanmakta ve çalışanlar psikolojik baskılarla bu sendikaya üye yapılmaktadır. Bu durumdan şikâyetçi olan çalışanlar, yönetime çağırılarak gözdağı verilmektedir. Sendikaların görevi işverene karşı emekçilerin haklarını korumaktır oysaki Erzurum’da kuzuyu kurda emanet eden bir anlayış ile hareket edilmektedir. Bu toplu iş sözleşmelerinde de ne yazık ki malum sendikalar kendi konumlarını korumanın yanı sıra sendikalarındaki üye kayıplarını düşündükleri için toplu sözleşme ikramiye primini 135 TL’den 400 TL’ye çıkarılmasını istediler, bundan yararlanmak için de yüzde birlik Türkiye geneli üyelik yapma şartını getirdiler. Düşündükleri haksızca tutum ile çalışanların iradelerine müdahale ettikleriyle birlikte iş kolumuzda yüzde %40’a yakın üye olmayan emekçinin ve barajı aşamayan 40 sendikanın üyelerinin kendilerine üye olacağını hesapladılar. Bu hesap Türkiye genelinde tutmadığı gibi Erzurum’da da tutmayacak. Sağlık emekçileri olarak 25 arkadaşımız ile birlikte baskılara rağmen Sağlık Emekçileri Sendikası’na üye olarak SES’imizi yükselteceğiz. Demokratik ve mücadeleci yapısıyla kendini her alanda ispatlamış SES’i büyüteceğiz. Erzurum’daki tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini SES’imize SES katmaya, ekonomik özlük ve demokratik haklarımız ile parçası olduğumuz halkın sağlık hakkı mücadelesine omuz vermeye davet ediyoruz.”