Ayhan YİĞİT


SİYASET VE SİYASETÇİ DİLİ  – 1 -

Siyaset veya propaganda dili nasıl olmalı?


 

                                                                                                                     Ağustos 2022 Aydın

Siyaset veya propaganda dili nasıl olmalı?

Bu işi yapan kişilerin dili, lafı, sözü ve cümleleri en iyi olmalı. İpek gibi olmalı, milleti sarmalı ve ısıtmalı. MİLLETİ ve GENÇLERİ tiksindirmemeli!

Aslında herkesin başta dili ve davranışı güzel olmalı insanları rahatsız ve tedirgin etmemeli!

Milletimizin benimsediği dille ilgili iyi ve kötü çok ata sözü var; birkaç tanesini alayım:

{Tatlı dil yılanı delikten çıkarır, Baş dille tartılır, Dili yatkın, Çıkar ok yarası çıkmaz dil yarası, Dilim arkama giydirir kilim, Bir ağızdan çıkıp bin dile yayılır…]

Türkçemizin o güzel sözleri ve deyimleri dururken, niye çirkin; kırıcı, ayrıştırıcı, ötekileştirici, yerici, aşağılayıcı, küfredici... veya yıpratıcı yahut ta bunlara benzer söz veya cümleler kullanılır?

Bu propagandayı yapan kişi veya kişiler, toplumun önde olanları olduğu için bu sözcükler daha da önem kazanıyor. Çok kişi izliyor, okuyor ve etkileniyor.

 Örneğin en başta üst düzey siyasetçiler ve siyasetçiler, yetkililer ve makam sahipleri, akademisyenler, eğitimciler; medya mensupları, haberciler, yazarlar, açık oturum, panel ve konferanslarda konuşanlar...

Bu hatipler ve bir siyasetçi meydanda, TV ler de.  Konuşursa onu sadece ülkemizin 80 milyonu değil, tüm dünya duyar. Konumu icabı sözlerine inanılabilin ir.

 O söz ve cümle adım adım , dalga dalga kişilere ve topluma yayılabilir /yayılıyor da. Hatta artarak, bazen değişerek daha acı ve daha agresif hal alabilir/ aliyorda!

Toplumun bir kesimi, bu ARGO sözleri hemen ağzında tesbih yapıyor!

Bu halde toplumun var olan; MİLLET OLMA bilincini dayanışma, kardeşlik, dostluk, sevgi ve saygı bağlarını zayıflatabilir/zayıflatıyor...

Tedirginlik, huzursuzluk yapar ve güvensizlik duygusuna sebep olur, kavgaları körükler; hatta önemli işlere harcanacak enerjileri azaltır ve söndürür!

Tabi ki tüm konuşanlar, yazanlar ve medya mensupları bu yazılanlara uymuyor. Çok güzel konuşan ve yazanlar da az değil.

Halbuki hedef bu olumsuz tarafta olmamalı... Hedef olumlu tarafta olup, yapıcılık ve yukarda sayılan güzel duyguları, milletimizde olan erdemleri artırmak ve pekiştirmek olmalıdır.

Güzel Türkçemizin, güzel sözleri, nükteleri, hicivleri vardır. Türkçemiz ve gramerimiz güzel kullanılmayı beklediği gibi; toplumumuzun ezici çoğunluğu ve aklıselim kitlelerin % de100 ü de bunu beklemektedir.

Yazı devam edecek. Hoşça kalın.                   Uz. Dr. Ayhan YİĞİT