Abdurrahman ZEYNAL


SOĞANLI DAĞLARINDA ŞEHİTLER YATAR


Tam 105 yıl önce Allah´u Ekber, Soğanlı Dağlarında bir destan yazıldı... Acılar katmer katmer oldu.... Mehmetler savaştı....! Vurdu...! Vuruldu...!

Osmanlı Ordusunun kış şartlarında gerçekleştirdiği harekatın izlerini sürmek ve yaşanan acıları ruhumuzda duymak için 12 Ağustos 2017. Sabah saat 8. İstanbul´dan gelmiş bir misafir gurubuyla Allah´u Ekber Şehitliklerinin yerlerini görmek için yola çıkıyoruz.

Hava sıcak mı, sıcak. Neyse arabalar klimalı. Suyumuz, ekmeğimiz yanımızda. Yol uzun. Pasinler, Horasan sonra Bardız güzergâhı.

Saatler ilerliyor. İşte 2400 rakımlı Çakırbaba geçidi. Yanında nazlı nazlı salınan Albayrak ve altında yatan Çakırbaba şehitleri.
Soğuk sulu çeşmeden su içip yaşananları anlatıp Bardız yaylası şehitliğine gidiyoruz.
Aralık en soğuk ay, tipi, kar ve hava sıcaklığı eksi 40 derece. Karşıda düşman pusu kurmuş.

Mehmetler açık alanda Ruslar mevzide vurmuş, vurulmuş ve toprağa düşmüşler. Ancak anıt 2008 yılında yapılabilmiş.
Bardız; Enver Paşa´nın karargâh kurduğu yer. Birlikler buradan ileri harekata başlamışlar. Çok dik olan dağları aşıp Sarıkamış´a yürümüşler. Ruslar donanımlı. Kış şartlarına hazır. Mevzilenmişler.

Osmanlı ordusu bu harekata aslında hazırlıksız. Kış zor. Fakat Mehmetler kahraman, yürüdükçe yürümüş, savaştıkça savaşmışlar.

Kafile soğanlı dağlarını aşıp patika yollardan giderken önümüze Kaynak Yaylası şehitleri için yapılmış Al bayrağın dalgalandığı şehit kabri çıkıyor. Toplu defin edilmişler. Aynı yerde bundan üç toplu mezar var. Şehitler koyun koyuna yatıyor.

Dualar okuyup Soğanlı dağlarındaki sarı çamlar arasından geçerek en üst noktaya çıkıyoruz. Karşımızda Soğanlı Dağlarında donarak, savaşarak şehit düşen kahramanların kabirleri. Başka bir şehitlik.

Bu dağlarda yazın yürümek zor. Kışın o kahramanlar nasıl savaşarak yürüdüler. Hayal etmek bile zor.
30 Aralık gece sıcaklık - 40 derece... Gündüz kar, tipi ve düşman mermileri. Durduramıyor Mehmetleri. Yüzlercesi donuyor. Yüzlercesi kurşunlara hedef oluyor. Allah, Allah sesleri kesilmiyor, Soğanlı dağlarında....!

Derken Sarıkamış görünüyor. 3000 metre yükseklikteki tepelerden bu kahramanlar Ocak başında Sarıkamış´a iniyorlar. Evet sayıları yüzlere düşmüş askerler Sarıkamış´ı Ruslardan alıyorlar.

Almasına alıyorlar ama şehri koruyacak ne sayıları yeterli, nede silah ve cephaneleri var....!.

Ruslar toplanıyor ve tekrar Sarıkamış´ı geri alıyorlar.

5 Ocak 1915 Sarıkamış harekatı sona eriyor.
Dokuz, on ve on birinci kolorduların kaybı hala bilinmiyor. Havada sayılar uçuşuyor.

Gerçek olan bir şey var ki binlerce Mehmet şehit oluyor. Soğanlı dağlarında, Allah´u Ekber dağlarında, Pasinler ovasında... Köprüköy-Horasan hattında...
.
O kahramanlar şehit oldular, can verdiler ve vatanı vermediler. Bir kez daha rahmetle şükranla anıyorum. Kabirleri nur makamları cennet olsun.