Orhan BOZKURT


SULTAN HAMİD TARTIŞMASI

Son günlerde siyasetin gündeminde  bir Sulatan Abdulhamit tartışması aldı başını gidiyor.  Siyasiler ideolojik duruşlarına göre Abdulhamit’i değerlendirerek kendilerince bir tartışma yürütüyor.


 

Son günlerde siyasetin gündeminde  bir Sulatan Abdulhamit tartışması aldı başını gidiyor.  Siyasiler ideolojik duruşlarına göre Abdulhamit’i değerlendirerek kendilerince bir tartışma yürütüyor.

Sosyal medyada bu konuyla ilgili bir paylaşım dikkatimi çekti. Erzurum’un önceki  İl Milli Eğitim Müdürlerinden Fevzi Budak, durumu gayet güzel özetlemiş.

Değerli eğitimci Budak bakın konuyla ilgili  çok güzel tespitlerde bulunmuş. Siz değerli okurlarımla paylaşmak istemiş.  İşte Budak’ın o tespitleri:

“Padişah 2. Abdülhamid'e bir hakaret varmış gibi bir siyasi ve ideolijik polemiktir ki, almış başını gidiyor. Sultan Hamid iyisi kötüsüyle çok tartışılan bir padişah. Kimine göre benzersiz bir Ulu Hakan, kimine göre müstebit bir sultan ve bir padişah. Kimine göre bir karış toprak kaybetmedi, kimine göre  bir buçuk milyon kare toprak kaybetti. İfrat ve tefrit ikileminde değerlendirilen bir padişah. Kimin doğru söylediği içinse tarihe bir baksak olmaz mı? Tarihimizde 93 Harbi ile yaşanılan en büyük felâket ve en büyük toprak kaybı sultan Hamid döneminde yaşanmadı mı? En azından Kars, Ardahan, Artvin, Batum'un ruslara, Kıbrıs'ın ingilizlere nasıl ve niçin verildiğine ve Yeşilköy'e Rus Zafer Anıtının nasıl dikildiğine bir baksak olmaz mı? Düyun-ı Umumiye ve Reji Idaresinin ne demek olduğunu sorgulasak olmaz mı? Ama tüm bu olumsuzluklara, yaşanmışlıklara karşı hakkını yemeden yenileşme ve değişim ile eğitim alanında attığı olumlu adımlara ve açılan okullara bir doğru gözle baksak ve hakkıni teslim etsek olmaz mı?

Sultan Hamid hakkında bugünü bırakalım da o dönemlerde vatan ve hürriyet kavramlarını bu topraklara taşıyan Namık Kemal'e baksınlar. Özellikle Mehmet Akif'e baksınlar, Said-i Nursi'ye baksınlar ve Tanzimat sonrası tüm vatan sever Osmanlı aydınlarına bir baksınlar ve bu aydınların neler söylediklerine zahmet olmazsa bir baksınlar. Sultan Hamid'in tahttan indirilişinin "hal fetvası" nı Kur'an-ı Kerim'in Türkçe mealini yazan Ahmet Hamdi Yazır bizzat kaleme almış, hal fetvasını Şeyhülislam M. Ziyattin Efendi bizzat imzalamış, tahttan indirilişini meclise başkan vekili Gazi Ahmet Muhtar Paşa sunmuş ve rum mebus Yorgiyadis'in dışında Meclis-i Mebusan'daki tüm mebus ve ayan üyelerinin oy birliğiyle tahtan indirilmesine karar verilmiş. Toplumda karşılığı bulunan bu şahsiyetlerin bu fetva ve kararı niçin aldıklarına bir baksınlar olmaz mı? Tarihi ezber üzerinden değil, doğru bir biçimde okusalar olmaz mı?”