Orhan DURMUŞ


Vergi Nedir?

.


 

Vergi; devletin kişilerden ve kurumlardan kanunla belirlenen şekilde kamusal hizmetlerin yapılabilmesi amacıyla alınan paralardır. Vergi, diğer kamu kurumlarının ve devletin, kamu hizmetlerinin sağlanması için kişilerden ve kurumlardan zorunlu olarak alınan paralardır. Zorunlu olmakla birlikte vergi, ödeme gücüne göre herkesin farklı yükümlülüğe sahip olduğu ve anayasada yeri olan bir konudur.

Vergi Çeşitleri; Gelir Vergisi, Katma Değer Vergisi, Damga vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Emlak Vergisi v.b.

Bunların hepsini detaylı anlatarak sizleri yormak istemem. Verginin birçok tanımı tarifi olabilir ama vergi nedir? Sorusunun bendeki karşılığı Devletimize karşı sorumluluğumuz ve vatan borcumuz olarak açıklayabilirim.

Bugün birçok vergisel adaletsizlik söz konusu çok kazanan az az kazanan çok vergi ödüyor şeklinde vatandaşlarımızda bir algı var. Tamamen doğru demek mümkün değil ama vatandaşlarımız bu konuda haklılık payları da var.

Vergi ödemek vatandaşlık görevi olarak görülmediği sürece bu adaletsizlik he devam edecek.

Yaşadığımız bu coğrafyanın bir “site” olduğunu düşünelim bu sitenin bütün harcamaları yöneticiler tarafından finanse edilip ödenmesi gerekmekte basit hali ile tüm giderler hesaplandıktan sonra site sakinlerine ödeyecekleri aidatları bildirme ve tahsil etme sistemine kısaca vergi tanımı diyebiliriz. Bugün oturduğumuz sitelerde Asansör, Temizlik, onarım, personel, genel giderler kavramları var değil mi? Ve bu giderlerin ödenebilmesi site içi huzurun refahın olabilmesi için yönetici tarafından gelir ve giderlerin takip edilmesi gerekir. Site sakinleri arasında aynı zamanda adaletinde sağlanması gerekir ki o sitede yaşamanın bir ayrıcalığı olsun. Aidatlarını düzenli ödemeyen kişiler hakkında pek iyi düşünüldüğü söylenemez.

O halde kazancının vergisini ödemek bir sorumluluktur. 

Bırakalım bilimsel tanımları…

Vergi ödemek vatan borcudur.

Vergi ödemek çocuklarımızın geleceğidir.

Vergi ödemek ay yıldızlı bayrağımızın ilelebet dalgalanmasıdır.

Vergi ödemek ibadettir.

Vergi ödemek güvenliktir.

Bu vesile ile vergi ödeme sorumluluğunu çocuklarımıza aşılamalıyız. Vergi ödemeyi “boşa ödenen para” olarak görmemeli yolumuzu, suyumuzu, güvenliğimizi, Devlet olabilmemizi buna borçlu olduğumuzu unutmamalıyız.