Orhan BOZKURT


YARIYIL TATİLİ VE PALANDÖKEN

Okulların sömestr tatiline girmesiyle birlikte kış turizminde hareketlilik arttı.


Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) geçen yıla göre taleplerde yüzde 40 artış görüldüğünü açıkladı. Palandöken, Kartalkaya, Kartepe, Abant, Uludağ, Erciyes gibi kayak merkezlerinde bulunan otellerde doluluk oranlarının yüzde 90’ı aştığı belirtiliyor.

TÜRSAB üyesi seyahat acentalarından edindiğim bilgilere göre, özellikle okulların yarıyıl tatiline girmeden önceki son haftasında sömestr tatiline yönelik taleplerde belirgin bir artış yaşanmış. 

Bu taleplerin tatilin ilk haftasında daha da artacağını belirten turizmciler, tatil dönemlerinin başta çocuklu aileler olmak üzere birçok kesim tarafından ilgi her zaman ilgi gördüğünü anlatıyor.

Kış mevsimi üzerinden  değerlendirmelerde bulunan konuştuğum turizmciler, pandemide evinde sıkılan, doğayla kucaklaşmak isteyenlerin kaytak merkezlerine akın ettiğini ve gelen taleplerden kışın tamamının çok yoğun geçeceğini tahmin ettiklerini söylüyorlar.

Peki bu yoğun talepten Palandöken ne kadar pay alıyor?

TÜRSAB'a üye seyahat acentelerinden edindiğim bilgilere göre, yurt içinde büyük kentlere yakın bölgelerdeki kış turizmi merkezleri daha çok tercih ediliyormuş. Bu yarıyıl tatilinde rezervasyonlar Bolu, Kocaeli, Sakarya, Bursa bölgelerinde Kartalkaya, Kartepe, Abant, Sapanca, Uludağ gibi destinasyonlara daha yoğunmuş.

Palandöken ise mevcut kapasitesini doldurmuş. Yani doluluk oranı yüzde yüz seviyesindeymiş. Hafta sonu çıktığım Palandöken'de bu hareketliliği bizzat gözlemledim. Palandöken'de konuştuğum otel yöneticiler, geçen senenin pandemi koşullarındaki durağanlığı aştıklarını anlattılar. Bu hareketlilikte Sağlık Bakanlığı’nın direktifleri doğrultusunda aldığı önlemlerin de olumlu etkisi olduğunu belirtiyorlar. 

Kayakseverlerin vazgeçilmez adresleri arasında yer alan Palandöken’de kar kalınlığı 125 santimetreyi geçmiş durumda. Özellikle hafta sonları olağanüstü bir yoğunluk yaşanıyor.
Palandöken, şimdilik 56 farklı alanda toplam 70 kilometre uzunluğunda kayak pistine sahip. Ancak halen yeterli konaklama alanı yok. Yatak kapasitesi açısından potansiyelinin çok çok altında.

Yıllardır turizm, turizm deyip duruyoruz ama henüz şu otel sorunumuzu çözemedik. Bu yıl hizmete yeni açılan iki otelle biraz daha rahatlasa da Palandöken'e daha çok otel lazım. Umarız kenti yönetenler bu alanda yatırımcılara gerekli kolaylıkları sağlayarak Erzurum'un bu potansiyelini dünyaya açarlar