Abdurrahman ZEYNAL


Yavi Katliamının Üzerinden 28 Yıl Geçti

Bundan tam 28 yıl önce 25 Ekim akşamı Erzurum semalarına bir ateş düştü. Tüm Dadaşlar, Çatlı kardeşlerimiz acıyla irkildiler. Çat'ın "Yavi Beldesinde" gece kahvehanede oturan 50'den fazla insan kahpe PKK kurşunlarına hedef oldu. Oracıkta şehit olanların sayısı 32 idi. Onlarca yaralı vardı. Yaralılardan üç kişi daha sonra hakkın rahmetine kavuştu. Böylece şehit sayısı 35'e yükselmişti.


Yavi semalarından ağıtlar yükseliyor, yürekler parçalanıyor, anneler evlatlarını, gelinler eşlerini, nişanlılar yavuklularını kaybediyordu. Çocuklar yetim kalıyordu. İşte bugün bu acının ne yazık ki 28 yıl dönümü.....!

Aradan geçen bunca seneye rağmen olayın üzerinden sis perdesi kaldırılamamıştı. Katiller ortada yoktu. Acılı yürekler ise hala tazeliğini koruyordu.

1993 yılı Türkiye de kırılma noktasıydı. Sivas'ta Madımak olayı, Erzincan'da Başbağlar katliamı, Siirt yolunda 22 askerin şehit edilmesi ve Yavi'de 35 Kişinin şehit edilmesi beş gün sonra Pasinler Çiçekli'de 5 insanımızın şehit edilmesiyle olaylar doruğa tırmandırılmıştı. Ne yazık ki Sivas için ağıt yapan, ekranları kitleyen medya Başbağlar ve Yavi için aynı hassasiyeti göstermemişti. Anlayacağınız Yavi ve Çiçekli kısmen Başbağlar unutulmuş, unutturulmuştu.!

25 Ekim 2019 tarihinde Erzurum'dan yola çıktık Yavi'ye gitmek için. Yollar yapılmış Çata kadar harikaydı. Çat - Yavi arası ise kötü bir haldeydi. Havada berraklık hüküm sürerken Güneş ışınlarını cömertçe yeryüzüne gönderiyor, Yavi semalarında sanki 35 şehidi selamlıyordu.

Son olarak hayatlarını kaybeden tüm şehitlerimize Allahtan Rahmet diliyor, Devlet büyüklerimize sağlam düşünce, sarsılmaz irade, vatanı savunmada muhteşem yürek nasip etsin.