Orhan DURMUŞ


YMM VE SMMM HİZMETLERİNDE KDV ORANI %18'DEN %8'E İNDİRİLMELİDİR.

.


Mali Müşavirlik mesleği bizim aile mesleğimizdir. Babam, Amcam, Abim, Yengen Mali Müşavir olduğundan meslek mensuplarının sorunlarını sıkıntılarını en az onlar kadar biliyor ve takip ediyorum. Yıllarca yanlarında çıraklık yaparak bende Mali Müşavir olma yolunda ilerlemeye çalışıyorum.

Bu vesileyle Mali Müşavirlerin haklı taleplerini dile getirmek istiyorum.

Öncelikle mesleğimizi tanıtmak istiyorum;

3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik kanunu kapsamında da belirtildiği gibi işletme defterlerini tutmak, vergi beyannamelerini hazırlamak, mevzuata uygun olarak muhasebe denetimlerini uygulamak ve ilgili raporları hazırlamakla görevlendirilmiş kişilere mali müşavir denilmektedir. Tanım olarak basit gibi görünse de işin içine girildiğince birçok zorluk ve yorucu işlemlerin ardından beyanları süresinde ve hata yapmadan yetiştirmek bir hayli zor bir meseledir.

Meslek mensupları bilgisayar başında sadece kayıt yapan bazılarının için "masa başı iş" gibi görülebilir ancak sadece kayıtla kalmaz takip eder, yorumlar, rapora uygun hale getirerek vergi mükelleflerinin işini kolaylaştırır. Taktir edersiniz ki Meslek mensupları vergi elçileridir. Devletin en önemli gelir kaynağını oluşturan vergi hesaplamalarını yaparak mükellef ile Devlet arasında bir köprü oluşturur.

Vergi Mükelleflerinin dönem içerisindeki işlemlerini doğru ve zamanında yetiştirmek, bahsettiğim gibi kolay bir mesele değildir. Ay içerisinde Mükelleflerinin Gelir ve Giderlerinin takibi SGK işlemlerinin takibi ve bazen görevi olmadığı halde yapmak zorunda bırakıldığı angaryaları yapmak kolay değildir.

Gelelim Covid-19 salgın hastalıkla beraber meslek mensuplarının verdiği mücadeleye;

Salgın hastalıkla beraber işletmelerin kapanması vergi mükelleflerinin yaşadıkları ekonomik sıkıntılar zincirleme olarak meslek mensuplarına da yansımıştır. Ayrıca kapanan işletmeler ve çalışanlarının mağdur olmamaları için Kısa Çalışma Başvuruları, ücretsiz izin ödenekleri başlamasıyla birlikte meslek mensupları mükelleflerinin işçilerinin mağduriyet yaşamaması için canla başla çalışarak gününde süresinde Türkiye iş Kurumu Müdürlüklerine bildirimde bulunarak mükelleflerinin menfaatlerini korumuşlardır. Birçok sektör kapanırken vergi beyanları devam ettiğinden meslek mensupları sokağa çıkma yasaklarından ve kısıtlamalardan muaf sayılmış, tıpkı sağlıkçılarımız, Güvenlik Güçlerimiz ve diğer görevliler gibi salgın hastalıkla mücadelede ön cephede Devletimize ve Milletimize hizmet etmeye devam etmiştir. İfade ettiğim gibi birçok esnafımız kapalı olduğu halde onların ay içerisindeki işlemleri doğru ve zamanında yetiştirmek için çalışmaya devam eden meslek mensuplarımız hem bu yoğun iş yükü altında boğuşurken hem de ekonomik zorluklara göğüs germek zorunda kalmıştır. Bu durumdan da asla yüksünmemişlerdir. Mesleklerinin gerektirdiklerini hakkıyla yapmışlardır.

İş bu vesileyle bütün bu iş yoğunluklarının arasında birde ekonomik zorluklar sebebiyle;

Resmi gazetede yayımlanarak 1594 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile aile mahkemeleri, tüketici mahkemeleri ve çocuk mahkemelerinin görev alanlarına giren davalar ve işler, vesayet davaları ve işleri; bu davalara bağlı kanun yolları; iş uyuşmazlıklarında dava şartı olarak arabuluculuk ile bunlara bağlı ilamlı icra takipleri kapsamında verilen avukatlık hizmetlerinde KDV oranı %18'den %8'e indirilmiştir.

KDV oranında ki bu indirim tüm avukatlık hizmetlerini kapsamaktadır.

Bilindiği üzere yıllardır Yeminli Mali Müşavirler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve benzer şekilde serbest meslek faaliyetlerinde bulunanlar da %18 KDV oranının düşürülmesi yönünde talepleri bulunmaktadır. Meslek mensuplarımızın KDV indirimi konusundaki talepleri değerlendirilmeli %8'e düşürülmesi için gerekli adımlar atılmalıdır. Zor şartlarda çalışan ve daha ifade etmediğim birçok problemleri olduğu halde canla başla çalışan Meslek mensuplarının haklı talepleri göz ardı edilmemelidir. Aksi halde diğer serbest meslek camialarında daha güçlü konumda olan Avukatlar için bu adım atılıyor iken neden bizler için bu adım atılmıyor bir anlayış oluşabilecektir.