www.erzurumgunebakis.com / Nejmi AKBAŞ
Gayrimenkul piyasasında uzun süredir tartışma konusu olan sahte ilanlar ve fahiş fiyat artışlarına karşı getirilen yeni doğrulama sistemi, 15 Şubat itibarıyla ülke genelinde zorunlu hale geliyor.
Böylece ilan platformlarında yalnızca taşınmazın gerçek sahibi ya da resmi olarak yetkilendirilmiş kişiler ilan yayımlayabilecek.
Yetkisiz İlan Dönemi Sona Eriyor
Daha önce kiralık ilanlarda uygulanan sistemin kapsamı genişletilerek satılık taşınmazlar da doğrulama sürecine dahil edildi. Yeni düzenlemeye göre bir konut ya da arsa için ilan oluşturulmadan önce dijital tapu sistemi üzerinden yetki tanımlaması yapılması gerekiyor.
Taşınmaz sahibi ilanı doğrudan kendisi verebileceği gibi, belirli bir süre için bir yakınına veya yetkili bir emlak danışmanına da dijital yetki oluşturabilecek. Bu yetki en fazla üç ay geçerli olacak ve süresi dolduğunda yenilenmesi gerekecek.
Yetkilendirme yapılmadan sisteme ilan girilmesine izin verilmeyecek.
İlan Sayısında Büyük Düşüş Bekleniyor
Piyasada halihazırda yüz binlerce satılık gayrimenkul ilanı bulunduğu belirtiliyor. Yeni sistemle birlikte, yetkisiz şekilde yayımlanan ilanların önemli bir kısmının kaldırılması bekleniyor.
Uzmanlara göre ilan sayısında yaklaşık yüzde 20'lik bir azalma yaşanabilir. Bu da on binlerce ilanın portallardan silinmesi anlamına geliyor.
Yeni uygulamanın, hem fiyat manipülasyonlarının önüne geçmesi hem de alıcıların sahte ilanlarla vakit kaybetmesini engellemesi hedefleniyor. Gayrimenkul sektöründe daha şeffaf ve kontrollü bir ilan dönemi başlıyor.
